Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 19:50

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας»

Γράφτηκε από την
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας»

Στον βορρά και στη συμπρωτεύουσα ανηφόρισε το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», για να συμμετάσχει στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» αποτελεί πρωτότυπο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το μοναδικό που αφορά τον πολιτισμό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο έτυχε υψηλής αξιολόγησης στην προκήρυξη του  προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».

Η παρουσίασή του στη ΔΕΘ πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον θεσμό «Akademia»: ένα σημαντικό θεματικό αφιέρωμα στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, το οποίο υλοποιείται για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» (το οποίο είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια μοντέρνας αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της πόλης, από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα, σε μια ερευνητική κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της «Φάρις» και της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Viewmaster), ταξίδεψε αρκετά χιλιόμετρα για να «συστηθεί» για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης. Τις «συστάσεις» ανέλαβε ο συντονιστής και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Από την πρώτη μέρα της ΔΕΘ, πλήθος επισκεπτών πέρασαν από το περίπτερο του Πανεπιστημίου και ενημερώθηκαν για τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά του προγράμματα, τις ακαδημαϊκές δράσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του, και φυσικά για το «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας». Ανάμεσά τους και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκης, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γ. Αγγελόπουλος. Το περίπτερο επισκέφθηκαν ακόμη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θοδωρής Παπαθεοδώρου, η προϊσταμένη της διαχειριστικής αρχής της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» Δέσποινα Κράλλη, καθώς επίσης πλήθος ερευνητών και ακαδημαϊκών.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου φιλοξενείται στη ΔΕΘ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε ένα από τα κεντρικότερα περίπτερα της έκθεσης (το Νο 15), το οποίο προσφέρει ιδανική ευκαιρία ανάδειξης του έργου του.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της 83ης ΔΕΘ είναι: καθημερινές 4-10 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 10 μ.μ.

 


NEWSLETTER