Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 09:38

Μαθήματα τηλεπληροφορικής στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Μαθήματα τηλεπληροφορικής στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

 

Ενα καινοτόμο πρόγραμμα, ανοιχτό στο ευρύτερο μαθητικό και διδακτικό κοινό, ξεκινά η διαστημική μαθητική ομάδα Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Μικρός Κοπέρνικος» και αφορά την τηλεπισκόπηση οικοσυστημάτων της Πελοποννήσου από τους δορυφόρους Sentinel της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας.

Για το σκοπό αυτό η ομάδα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε μαθητές και καθηγητές κάθε Σάββατο 5.30 με 6.30 μ.μ. στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, Αθηνών 170. Η πρόσκληση συμμετοχής είναι και θα παραμείνει ανοιχτή για όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. Θα υπάρξει και η δυνατότητα για συμμετοχή μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές του νομού, με εξ αποστάσεως συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης και Skype. Επίσης η πρόσκληση είναι ανοιχτή για εθελοντές καθηγητές διαφόρων των ειδικοτήτων (π.χ. Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Πληροφορική) που επιζητούν να συμμετέχουν υποστηρικτικά σε αυτήν την πρωτοποριακή πρωτοβουλία.

Στόχος της διαστημικής μαθητικής ομάδας Καλαμάτας είναι η ανάδειξη των σύγχρονων εργαλείων διαδραστικότητας και αλληλεπίδρασης με το ζωτικό μας περιβάλλον. Επίσης, η ανάδειξη των δεξιοτήτων που επιζητούνται από τη νέα γενιά στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, σε τομείς και δράσεις που θα βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τις επόμενες δεκαετίες - και οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα σε όλο τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα «Μικρός Κοπέρνικος» επικεντρώνεται, από τον τομέα της αεροδιαστημικής, ειδικότερα στη χρήση των δορυφορικών δεδομένων της τηλεπισκόπησης του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας (European Space Agency-ESA), τα οποία αποτυπώνονται παγκοσμίως από τη συστοιχία εν ενεργεία δορυφόρων Sentinel.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ

H ESA πριν από μερικά χρόνια σε μια ιστορική απόφασή της έκανε διαθέσιμα τα πλούσια σε λεπτομερή γεωπληροφορία αυτά δεδομένα από τους δορυφόρους της Sentinel, και τώρα είναι ελεύθερα προσβάσιμα προς το ευρύ κοινό για την σύγχρονη πληροφόρηση, εντελεχή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της πολυπλοκότητας των αλληλεπιδράσεων  και για την δημιουργία  ενός «tool box» σύγχρονης λήψης αποφάσεων στις καθημερινές μας δράσεις.

Τα δεδομένα είναι υψηλής διακριτικότητας και ποιότητας,  εμπλουτισμένα με πυκνές χρονοσειρές δεδομένων συχνής επαναεπίσκεψης ανά σημείο παγκοσμίως σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.

Ακολουθώντας τα βήματα των αστρονόμων της αρχαίας Ελλάδας και την επιστημονική παράδοση της επίπονης εμπεριστατωμένης παρατήρησης κατά την παράδοση του μεγάλου αστρονόμου Κοπέρνικου, οι λεπτομερείς αυτές παρατηρήσεις θα εισαγάγουν τους μαθητές μας στις πολλές σύγχρονες εφαρμογές του τομέα της γεωπληροφορικής με παράλληλη επικέντρωση  στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής μας (ατμόσφαιρα, υδάτινοι όγκοι- θάλασσες, κλίμα, γήινοι όγκοι στην στεριά, αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων). Μερικές από αυτές θα μπορέσουν να λειτουργήσουν δυνητικά και σαν  υποδείγματα για την μετέπειτα  επιστημονική και επαγγελματικής τους ενασχόληση.

Οι μαθητές μέσα από διαδραστικές συμμετοχές θα μπορέσουν να κατανοήσουν μέσα από δορυφορικές εικονικές παραστάσεις τις μετατροπές  που υφίσταται το γύρω ζωτικό μας περιβάλλον από διαχρονικές μικρές συσσωρευμένες αλλαγές με την χρήση δεδομένων σε μεγάλες γεωγραφικές κλίμακες.

Το όλο εγχείρημα γίνεται με την συνεργασία της Ενωσης Ελληνων Φυσικων καθώς και της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ενωσης S.T.E.M. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Οι μαθητές, οι καθηγητές ή οι γονείς που θέλουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τον συντονιστή του προγράμματος Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο (email: takis.papadopoulos@gmail.com, τηλ.6938-140396).


NEWSLETTER