Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 16:28

ΚΠΕ Καλαμάτας: Παρουσίαση του «ArchaeoSchool» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Γράφτηκε από την

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών - Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ συμμετείχε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά στη Μεσογειακή Ευρώπη. Μια διαχρονική συνάντηση πολιτισμών» και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία, στο πλαίσιο εορτασμού του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιό της επιλέχτηκαν και παρουσιάστηκαν έργα Erasmus+ από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας παρουσίασε το έργο Erasmus+ «ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach - Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας», το οποίο αναφέρεται στη σύνδεση του σχολείου με το αρχαιολογικό πλαίσιο, με σκοπό να ερευνηθεί πώς ο αρχαιολογικός μας θησαυρός μπορεί να συνεισφέρει στη παρούσα και τη μέλλουσα ζωή των πολιτών.

Την παρουσίαση έκαναν η Ιωάννα Ραβάνη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΠΕ Καλαμάτας, και η Μαρία Μπαλάσκα, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Θουρίας, με την υποστήριξη της Κατερίνας Τζαμουράνη, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

 

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, μαθητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που ζουν και δρουν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Μεσσήνη, Βερόνα και Ταραγκόνα), ασχολήθηκαν με την γνώση του παρελθόντος, την αναβίωση των αρχαιολογικών χώρων, την αξιοποίησή τους για το μέλλον και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο πρότεινε τη διαθεματική μελέτη των αρχαιολογικών χώρων (ανθρωπιστικές, θετικές και οικονομικές επιστήμες), την εμβάθυνση της γλωσσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τη χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων (Knowledge Building theory με έμφαση στις κοινότητες μάθησης και πρακτικής, Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη) καθώς και προηγμένων Νέων Τεχνολογιών (τεχνολογίες τρισδιάστατης απεικόνισης μοντέλων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς).

Αμεσος στόχος του ήταν οι μαθητές να αγαπήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, με στόχο την συνειδητοποίηση του ρόλου τους ως αυριανών ενεργών Ευρωπαίων πολίτών.

Η ομάδα εταίρων αποτελείται από 10 εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς από 3 μεσογειακές χώρες με πολλά κοινά. Συγκεκριμένα, από Ελλάδα συμμετεχουν: η Εφορεία αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Γυμνάσιο της Θουρίας και το Επαγγελματικό Λύκειο της Μεσσήνης. Από Ιταλία: το Πανεπιστήμιο της Βενετίας, το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών ΝεοΕλληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, και 2 σχολεία της Βερόνας, το Liceo Scientifico Girolamo Fracastoro και το Educantato Statale Agli Angeli. Και από Ισπανία: ο επιμορφωτικός οργανισμός εκπαιδευτικών Col.legi de Doctors i Licenciats en Filosofia i Letres i en Ciències de Catalunya και τα σχολεία Collegi Sant Pau Apostol από την Ταραγόνα και το Institut Baix Camp από το Ρέους.