Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 23:44

Erasmus+: Εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Καλαμάτας συνάντησαν Ευρωπαίους συναδέλφους τους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Erasmus+: Εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Καλαμάτας  συνάντησαν Ευρωπαίους συναδέλφους τους

 

Εννέα εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Καλαμάτας συμμετείχαν σε διαφορετικές δράσεις του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Χτίζοντας το προφίλ του Ευρωπαίου εκπαιδευτικού» κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Αυτό ήταν το δεύτερο εγκεκριμένο πρόγραμμα που ολοκλήρωσε το σχολείο και οι στόχοι του ήταν πολλαπλοί. Μεταξύ άλλων: Η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών σε νέες καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών στην εκπαίδευση. Η γνώση μεθόδων και θετικών πρακτικών για εξάλειψη φυλετικών διαφορών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η αναβάθμιση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων και διαδικτύου στην εκπαιδευτική πράξη. Η βελτίωση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών στην Αγγλική γλώσσα. Η προώθηση ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Καλαμάτας συμμετείχαν ανά τρεις στις ισάριθμες δράσεις κινητικότητας που υλοποιήθηκαν, και συγκεκριμένα:

- Οι Αικατερίνη Ζέρβα, Πολυξένη Κουτουμάνου και Τιμόθεος Πλατάρος συμμετείχαν στο υποπρόγραμμα με τίτλο «Experimental Barcelona: Experimental travel for education, creative tourism and wellbeing» που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας το διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου 2017. Επρόκειτο για έναν δομημένο κύκλο μαθημάτων με παρακολούθηση διαλέξεων, συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε τουριστικούς προορισμούς, με σκοπό τη βελτίωση της συμμετοχής των μαθητών και τη διεύρυνση των ενδιαφερόντων τους. Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας σε θέματα γλώσσας, ιστορίας, κοινωνιολογίας, πολιτισμού, τέχνης, αειφόρου ανάπτυξης και τουρισμού καθώς και οικονομίας. Με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διδακτικών επισκέψεων, ερευνητικών εργασιών, περιβαλλοντικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αγωγής υγείας οι μαθητές θα εκπαιδευτούν να βιώνουν τις δραστηριότητες αυτές με δυναμικό τρόπο, ενισχύοντας την προσοχή, τη μνήμη, την αντίληψη και τα συναισθήματά τους.   

- Οι εκπαιδευτικοί Μαρία Μέτσιου, Ελένη Κοτσοβού και Μαρία Τομαρά συμμετείχαν στο υποπρόγραμμα με τίτλο «Innovative Approaches to Teaching»   που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας το διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2017. Ηταν ένας δομημένος κύκλος μαθημάτων με παρακολούθηση διαλέξεων, χρήση οπτικοακουστικών μέσων, εφαρμογή ηλεκτρονικών προγραμμάτων για την εκπαίδευση και αξιολόγηση των μαθητών και συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια για την εξομάλυνση πολιτισμικών διαφορών σε επίπεδο τάξης. Τα μαθήματα διήρκεσαν 5 ημέρες. Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών σε καινοτόμους δράσεις στην εκπαίδευση, που δύνανται να εφαρμοστούν σε επίπεδο τάξης, αναπτύσσοντας δραστηριότητες ελκυστικές για τους μαθητές και προωθώντας την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Δόθηκε έμφαση στην εξομάλυνση φυλετικών και κοινωνικών διαφορών, καθώς και στην ανάπτυξη ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας μαθητών με πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές. Η χρήση πολυτροπικών κειμένων μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μαθητών και να εξαλείψει φυλετικές διαφορές και κοινωνικές ανισότητες. Με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσαρμοσμένης στις ανάγκες κάθε τάξης, μπορεί να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή τους στο διδακτικό αντικείμενο. Επίσης ενισχύεται η μεταξύ τους επικοινωνία, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Στόχος των συμμετεχόντων είναι η διάχυση των εμπειριών τους και η πρόκληση ενδιαφέροντος και σε άλλους συναδέλφους τους.

- Οι Παναγιώτα Τσατά, Ευαγγελία Σαλταγιάννη και Παντελής Παρασκευόπουλος συμμετείχαν στο υποπρόγραμμα με τίτλο «Creativity in teaching and learning for a better classroom behavior» που πραγματοποιήθηκε στο Ασεν της Ολλανδίας από 4 Μαρτίου έως 10 Μαρτίου 2018. Αφορούσε τη διαχείριση προβλημάτων και συμπεριφοράς μέσα στη σχολική τάξη, για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία και μάθηση -σε μια χώρα η οποία φημίζεται ως μια κοινωνία πλουραλιστική με ανοχή στη διαφορετικότητα-, με σκοπό να αποτραπεί η μαθητική διαρροή. Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τρόπους εισαγωγής μη τυπικών μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μουσικής και τέχνης. Είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργαστήρια μάθησης και διδασκαλίας. Δόθηκε έμφαση στη διαθεματικότητα και διεπιστημονικότητα και στο πώς αυτή μπορεί με απλούς τρόπους να εφαρμοστεί στην κλασική εκπαίδευση. Μέσα σε ένα ελκυστικό, φιλικό και συνεργατικό περιβάλλον, οι μαθητές θα αποτραπούν να εγκαταλείψουν το σχολείο προτού ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, ενώ θα ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικά προγράμματα χωρών όπως οι Κροατία, Κύπρος, Σλοβενία, Ιταλία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ολλανδία, και να ανταλλάξουν απόψεις.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER