Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 19:14

Ενημέρωση μαθητών για τις καλλιέργειες της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Για ένα από τα πλέον σημαντικά προϊόντα αλλά και καλλιέργειες της Τριφυλίας, την ελιά και το ελαιόλαδο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν χθες οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλιατρών.

Η προσέγγιση έγινε τόσο από την οπτική πλευρά της καλλιέργειας όσο και τη λαογραφική και ιστορική, στα πλαίσια των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας και Κοινωνιολογίας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η ελιά και το λάδι στην οικονομική ζωή του τόπου μας».

Μετά την εισαγωγή του διευθυντή του σχολείου Γιάννη Κίτσου, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην ελαιοκαλλιέργεια και τις οικονομικές προοπτικές της, δίνοντας στοιχεία για τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, η οποία έχει φέρει σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Για την ελιά και το λάδι στην κοινωνική ζωή και την παράδοση μίλησε ο λογοτέχνης Κώστας Κόλλιας – Ερανιώτης βασισμένος στο πρόσφατο βιβλίο του «Το τραγούδι της δέμπλας», μια έκδοση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, το οποίο διανεμήθηκε στους μαθητές δωρεάν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος προέτρεψε τα παιδιά να διαβάσουν το βιβλίο από το οποίο έχουν να μάθουν πολλά τόσο για την ελιά όσο και για την ιστορική λαογραφία του τόπου.

Κείμενα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου.

 

Κ.Μπ.