Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 09:32

Καλαμάτα: Γοήτευσε μαθητές και κοινό  ο ακαδημαϊκός Στ. Κριμιζής

Γράφτηκε από την

 

 

Την Παρασκευή που μας πέρασε επισκέφτηκε την Καλαμάτα, προσκεκλημένος των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο γνωστός επιστήμονας του διαστήματος που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες: από το Mariner 4, την πρώτη του αποστολή στον Αρη το 1965, μέχρι την αποστολή του New Horizons στον Πλούτωνα, τον αινιγματικό νάνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (στις 14 Ιουλίου 2015 το New Horizons πέρασε στην ελάχιστη απόσταση από τον Πλούτωνα).

Ο κ. Κριμιζής μοιράστηκε με τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά αλλά και το κοινό της Καλαμάτας τις εμπειρίες του από μισό αιώνα σκληρής δουλειάς πάνω στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος αλλά και του αχανούς διαστρικού χώρου.

Το πρωί της Παρασκευής μίλησε στα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων, καθώς και στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, για την προσωπική του διαδρομή από το Βροντάδο της Χίου μέχρι τη διεύθυνση του Ινστιτούτου  Διαστήματος του Πανεπιστημίου John Hopkins της Αμερικής. Στο Βροντάδο μάλιστα, γνωστό για τον ρουκετοπόλεμο του Πάσχα, ο Σταμάτης Κριμιζής άρχισε να «χτίζει» το βιογραφικό του χάρη στις αυτοσχέδιες ρουκέτες που κατασκεύαζε με συμμαθητές του.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ

Στη συνέχεια ο καθηγητής μίλησε για διάφορες διαστημικές αποστολές που έχει υλοποιήσει μαζί με τους συνεργάτες του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου John Hopkins. Στο σημείο αυτό τόνισε στα παιδιά δύο κυρίως πράγματα:

Πρώτον, την αξία της συνεργασίας για την επιτυχή υλοποίηση υψηλών επιστημονικών προγραμμάτων - δείχνοντάς τους φωτογραφικό υλικό με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που συνεργάζονται για μια αποστολή.

Δεύτερον, τη σημασία που έχει στη ζωή ενός επιστήμονα η γνωριμία του με ανθρώπους-πρότυπα που θα τον εμπνεύσουν και θα τον οδηγήσουν σωστά. Τέτοιος υπήρξε για τον Σταμάτη Κριμιζή ο καθηγητής του Van Allen, στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας, ο οποίος τον έκανε συνερευνητή στην πρώτη του διαστημική αποστολή, «ρίχοντάς τον στα βαθιά» όπως ο κ. Κριμιζής ομολόγησε.

“ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ - ΟΧΙ ΠΟΙΟΝ ΞΕΡΕΙΣ”

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο καθηγητής ταξίδεψε το κοινό στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος, εκεί που βρίσκεται ένα από τα διαστημόπλοια που έχει κατασκευάσει. Ο καθηγητής συμβούλευσε τους νέους της Ελλάδας να έχουν αγάπη για τη γνώση, να έχουν ήθος και να επιδιώκουν την αριστεία στην ζωή τους. Τόνισε επίσης ότι κυρίως τους νέους πρέπει να τους ενδιαφέρει «τι ξέρουν - και όχι ποιον ξέρουν». Επανέλαβε τη συμβουλή που ο ίδιος ως νέος είχε ακούσει από τον καθηγητή του, Van Allen: «Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είσαι τυχερός!» - και έκλεισε με το αγαπημένο του ποίημα «Θερμοπύλες» του Κωνσταντίνου Καβάφη, αποσπώντας ενθουσιώδες χειροκρότημα.