Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:46

Βιωματική ημερίδα για «Ρήματα και απορρίμματα στην… τάξη» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Βιωματική ημερίδα για «Ρήματα και απορρίμματα στην… τάξη» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

 

Σε κλίμα δημιουργικό αλλά και γιορτινό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα ημερίδα με βιωματικό χαρακτήρα και θέμα «Ρήματα και απορρίμματα στην… τάξη», στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας διά της δομής «Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης (Ε.Β.Ε.)», τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας διά του Τμήματος Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του τοπικού θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω».

Η ημερίδα άγγιξε καίρια και σύγχρονα ζητήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας, καθώς παραβρέθηκαν και συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς, τόσο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και Πρασίνου Θανάσης Βασιλόπουλος, όσο και η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης του δήμου Κοκκωνία Γιαννοπούλου, η οποία ήταν και βιωματική εισηγήτρια της ημερίδας

Ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον, όπως τα «Μηδενικά απορρίμματα» (zero waste) και οι πολλαπλές δυνατότητες διαχείρισης των υλικών με έμφαση τη «διαλογή στην πηγή» και τους κατάλληλους τύπους συλλεκτών: κάδος λιπασματοποίησης, κάδος «ηλεκτροκύκλωσης» (e-cycling) και μπαταριών, κάδος «ελαιοκύκλωσης» για τα μεταχειρισμένα έλαια, η σχολική «γωνιά της αγάπης» για την δωρεά και επαναχρησιμοποιηση αγαθών, κάδος ανακύκλωσης, κάδος για τα απορρίμματα που δεν μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν, καθώς και ένας καινούργιος τύπος κάδου: ο κάδο «ανωκύκλωσης» (upcycling), όπου συλλέγονται υλικά για να μεταποιηθούν αποκτώντας ανώτερη αξία, συνήθως ως έργα τέχνης και τεχνικής. Η «ανωκύκλωση» είναι η παραδοσιακή πρακτική για την εκπαίδευση, που μπορεί να μεταμορφώσει συσκευασίες και απλά υλικά σε καλλιτεχνήματα αλλά και εποπτικά μέσα.

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του 13ου Δημοτικού Σχολείου, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη την αξιοποίηση των κύκλων των υλικών στη σχολική ζωή.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με βιωματικά εργαστήρια από εκπαιδευτικούς που υλοποιούν καινοτόμες δράσεις, σε συνεργασία με τις παιδαγωγικές Ομάδες του ΚΠΕ Καλαμάτας και του ΕΒΕ της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας.

Υλοποιήθηκαν βιωματικά δραστηριότητες άμεσα εφαρμόσιμες στην τάξη, μέσα σε μια διδακτική ώρα, με θέμα τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση (με προσομοίωση σχολικού προγράμματος τριών διδακτικών ωρών). Κύρια θεματική έμπνευσης ήταν το πνεύμα των γιορτών και των Χριστουγέννων.

Οι συμμετέχοντες, αλλά και το ελληνόγλωσσο κοινό σε όλο τον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να τα δει όλα αυτά στον ιστότοπο http://sustainability.sch.gr που αναπτύσσεται ως συνεργασία όλων των σχετικών φορέων, ως ένα διαδικτυακό έργο του ΕΒΕ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.


NEWSLETTER