Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 07:52

Μονιμοποίηση αναπληρωτών ζητούν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Μονιμοποίηση αναπληρωτών ζητούν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Τριφυλίας

 

 

Την άμεση μονιμοποίηση των συναδέλφων τους αναπληρωτών εκπαιδευτικών ζητεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας, όπως επισήμανε και σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος Δέσποινα Στυλιανού.

Η ίδια ανέφερε ότι το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών μοιάζει περισσότερο σαν ένα εμπόριο ελπίδας και προεκλογικού παιχνιδιού, παρά σαν μέτρο εξεύρεσης λύσης.

Πιο συγκεκριμένα, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε απεργία, η κ. Στυλιανού μεταξύ άλλων επισήμανε: «Για άλλη μια φορά, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με προειλημμένες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον και κρίνουν την τύχη χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων. Το νέο σύστημα διορισμών – προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών, έτσι όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την Παρασκευή και τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες συμβασιούχους – αναπληρωτές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανακύκλωση της ανεργίας, αφού ο αριθμός των διορισμών θα φτάσει τις 15.000 (κι αυτό σε βάθος τριετίας), αριθμός πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης (αφού μόνο τα 10 τελευταία έτη συνταξιοδοτήθηκαν 35.000 εκπαιδευτικοί, ενώ δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός, ούτε τηρήθηκε η μνημονιακή δέσμευση για προσλήψεις 1 προς 10). Οι δε αιτήσεις των συναδέλφων γι’ αυτή τη φάση των διορισμών, αναμένεται να φτάσουν τις 150.000. Το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών μοιάζει περισσότερο σαν ένα εμπόριο ελπίδας και προεκλογικού παιχνιδιού, παρά σαν μέτρο εξεύρεσης λύσης για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών θέσεων στα σχολεία μας. Δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτών θα βρεθούν στην ανεργία, λόγω της ανακατάταξης που θα συμβεί στους πίνακες. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας ενώνει τη φωνή του με κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων αναπληρωτών, αφού, αφενός καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνων στην εκπαίδευση, αφετέρου όλα αυτά τα χρόνια αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Νιώθουμε οργή και αγανάκτηση, γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι οι μόνοι εργαζόμενοι, που ενώ διαθέτουν πιστοποίηση του γνωστικού τους αντικειμένου, καλούνται ν’ αποδεικνύουν εκ νέου και συνεχώς την επιστημονική τους επάρκεια. Το συγκεκριμένο σύστημα διορισμών – προσλήψεων αντί να ενώνει, διχάζει τους συναδέλφους, αφού τους χωρίζει σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που ευνοούνται με βάση την προϋπηρεσία κι αυτούς που ευνοούνται με βάση τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά  προσόντα, επιφέροντας έτσι σύγχυση και απογοήτευση. Ζητάμε κάθε αλλαγή στη δημόσια εκπαίδευση να γίνεται ύστερα από συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αγωνιζόμαστε για να ανοίξει ο δρόμος για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν, τακτικές κι ουσιαστικές επιμορφώσεις όλων των συναδέλφων».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» η κ. Στυλιανού σημείωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία την Παρασκευή ήταν στο 15%, τονίζοντας ότι όλοι είναι υπέρ της απεργίας όμως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που δεν μπορούν να είναι τα ποσοστά στα επίπεδα που θέλουν.

Τέλος να σημειωθεί ότι τη συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών εξέφρασε το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, που μέλη του την ώρα της συνέντευξης Τύπου των εκπαιδευτικών στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας βρίσκονταν στο χώρο και έκαναν παρέμβαση.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER