Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 09:01

Τραγελαφική δομή στο νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Διασκόρπισαν τις σχολές όπου τους βόλευε!

Γράφτηκε από την

 

Η φράση «χίλιοι καλοί χωράνε» ή ακριβέστερα... «ό,τι περισσεύει» ταιριάζει στο υπό ίδρυση νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ίδρυμα «κουρελού» με ελάχιστες πιθανότητες βιωσιμότητας στο μέλλον.

Οι μικροπολιτικές λογικές του υπουργού Παιδείας, καθώς και η προσπάθειά του να κλείσει όπως όπως τη διαδικασία συγχώνευσης, πλήττουν βάναυσα τα τριτοβάθμια ιδρύματα της περιοχής και τα οδηγούν σε μια περιπέτεια από την οποία δύσκολα θα βγουν, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να αποδυναμωθούν σοβαρά ή και να κλείσουν.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν χθες μετά από συνάντηση του υπουργού με τις πρυτανικές αρχές, στο υπό ίδρυση πανεπιστήμιο θα ανήκουν οι σχολές και τα τμήματα του νυν Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Πατρών. Ετσι θα δημιουργηθεί ένα νέο πανεπιστήμιο το οποίο θα έχει την έδρα του την Τρίπολη και τις σχολές του σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κόρινθο, Πάτρα και Αμαλιάδα. Θα έχουμε δηλαδή ένα πανεπιστήμιο με... διασπορά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Πελοποννήσου, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, μιας και το ένα τμήμα στεγάζεται στο Αντίρριο!

Τα τραγελαφικά δεν έχουν τέλος, αφού στην Πάτρα θα υπάρχουν 2 πολυτεχνικές σχολές: η υφιστάμενη του Πανεπιστημίου Πατρών και μία νέα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα έχει ένα τμήμα στον Πύργο, και το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα έχει άλλο τμήμα στην Αμαλιάδα. Αυτά συμβαίνουν γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν δέχεται να απορροφήσει τη Σχολή Μηχανικών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πατρών, η οποία για να μην κλείσει δίνεται «προίκα» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αφού απέτυχε η επιχείρηση ένταξής της στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), το οποίο επίσης εδρεύει στην Πάτρα.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις στην εκπαιδευτική πολιτική, για να αντιληφθεί ότι μιλάμε για ένα κανονικό ανατολίτικο παζάρι με ίδρυση τμημάτων και σχολών, που όμοιό του, με τόσο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προβληματίσει έντονα το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται το νέο ίδρυμα είναι προβληματικός και θνησιγενής.

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές, ο πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου Ιωάννης Καπόλος δήλωσε χτες στην “Ε”: «Εμείς πρέπει να περιμένουμε να ανακοινώσει ο υπουργός το σχέδιο. Ολα τα σχετικά με συγχωνεύσεις και αλλαγές συζητήθηκαν, αλλά η τελική απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα. Περιμένουμε τον υπουργό να πάρει την απόφαση, και μετά θα τοποθετηθούμε κι εμείς πιο επίσημα. Οπως βλέπουμε, η τελική απόφαση θα βγει αύριο Πέμπτη. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε κάτι που δεν ξέρω ακόμα. Από ό,τι φαίνεται όμως η ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος “έρχεται” στην Πελοπόννησο. Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές και το συζητήσαμε κιόλας. Τα όποια νέα δεδομένα θα πρέπει να τα δούμε με την ανακοίνωση, γιατί προκύπτουν νέες ανάγκες σε κτήρια, χώρους, προσωπικό».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής σημείωσε σχετικά: «Η πληροφόρηση που έχω από τον υπουργό είναι ότι σχεδιάζεται να γίνει μια πολυτεχνική σχολή, απορροφώντας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κάποια τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Θα έχει έδρα την Πάτρα και τμήματα και στην Πάτρα και στην Τρίπολη. Θα βγει το σχέδιο άμεσα. Ολα τα άλλα που συζητήσαμε με τον υπουργό ήταν διερευνητικά και θα μιλήσουμε για αυτά στο άμεσο μέλλον».