Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 10:44

Δικαιοσύνη και Εκπαίδευση για την προστασία παιδιών

Γράφτηκε από την

Η Δικαιοσύνη και η Εκπαίδευση συνεργάζονται για την προστασία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κι αυτή τη Δευτέρα ανταμώνουν συμμετέχοντας σε μια κοινή συνάντηση, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην "Ε" ο τέως περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Παναγιώτης Πετρόπουλος, η δράση αυτή απευθύνεται σε επιτελικά στελέχη της Εκπαίδευσης. Ο χώρος διεξαγωγής αυτού του φιλόδοξου και παράλληλα χρήσιμου τολμήματος είναι το αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου και διοργανωτές η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και η ΕΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δοθεί και χρόνος για να τεθούν ερωτήματα και να συζητηθούν εμπειρίες και προτάσεις, αφού ολοκληρώσουν οι 6 ομιλητές τις εισηγήσεις του, οι οποίες θα εστιάσουν στην θυματοποίηση και την παραβατικότητας των ανηλίκων. Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε επίσης ότι το σημαντικό σε αυτή τη συνάντηση είναι ότι για πρώτη φορά οι δικαστικές αρχές (μαζί και η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων) και οι εκπαιδευτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα μέσα στο περιβάλλον του σχολείου, όπως αυτά τα οποία αναφύονται από την χρήση της τεχνολογίας, και είναι για παράδειγμα το cyber bullying ή η διακίνηση γυμνών φωτογραφίων στα κινητά τηλέφωνα των μαθητών. Η συνάντηση λοιπόν τη Δευτέρα στοχεύει στο "να δώσει κατευθύνσεις και να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα εμπιστευτικό κλίμα για να αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, χωρίς να διαπομπεύονται και να θυματοποιούνται οι ανήλικοι σε κίνδυνο".

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξουν η εφέτης και αν. πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας Βασιλική Ταφύλη και ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑ Πάνος Πετρόπουλος, ο οποίος θα είναι επίσης ένας από τους ομιλητές. Η θεματική των ομιλιών θα κινηθεί γύρω από "την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της παραβατικότητας των ανηλίκων από τη σκοπιά της Εκπαίδευσης και της Δικαιοσύνης", ενώ γι' αυτό θα μιλήσουν -εκτός του κ. Πετρόπουλου- και οι Σοφία Γκουγκουλιάνα, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης Περικλής, δικηγόρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Αγγελική Ρουμελιώτου επιμελήτρια Ανηλίκων, κοινωνική λειτουργός και Γιώργος Σταματόπουλος, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Ν.Κ.