Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 07:51

Ψηφίζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα η συγχώνευση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ψηφίζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα η συγχώνευση Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Πελοποννήσου

 

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα -πιθανότατα Μεγάλη Τετάρτη- θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την παιδεία στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το πολυνομοσχέδιο 26 άρθρων (404 σελίδων) και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης κατατέθηκε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή, και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε χθες η συζήτηση του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Εισηγητές επί του πολυνομοσχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και από τη Νέα Δημοκρατία η Νίκη Κεραμέως.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι αυτή η κίνηση γίνεται βιαστικά, πρόχειρα, και από μια κυβέρνηση που έχει ολοκληρώσει ουσιαστικά τη θητεία της.

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας για τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ σημείωσε ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση πήρε στα σοβαρά και τα δύο σκέλη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, γιατί τα ΤΕΙ είναι ανώτατη εκπαίδευση από το 2001. Είπε ότι λόγω των αλλοπρόσαλλων πολιτικών που δήθεν αναβάθμιζαν τα ΤΕΙ με το να τα βαφτίζουν ανώτατα, ακύρωσαν τον χαρακτήρα αυτού του θεσμού. Σχολίασε ότι τελείωσε η τεχνολογική εκπαίδευση όταν έχουν ιδρυθεί τμήματα μαιευτικής, παιδαγωγικά και οικονομίας, και ανέφερε: «Στα ΤΕΙ ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει de facto πανεπιστήμιο και αυτή την πραγματικότητα εμείς την αναγνωρίζουμε. Δεν είναι συνένωση των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων. Είναι λάθος να λέγεται αυτό γιατί αδικείται η χώρα μας. Προέκυψε από μια συζήτηση που είχε να γίνει από το 1982 για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, και το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης οδηγεί σε μια αρχιτεκτονική η οποία έχει: Πρώτον, νέα τμήματα. Δεύτερον συνέργειες των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.  Τρίτον, πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα με ινστιτούτα. Και τέταρτον, τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που θα παίρνουν πιστοποιητικά επαγγελματικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου, για πολυνομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, που έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων, κάνει λόγο η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τη διαδικασία-εξπρές κατάθεσης και επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου. Η ίδια σημειώνει: «Καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου, από μία κυβέρνηση και έναν υπουργό Παιδείας σε αποδρομή».

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ από τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, εάν αυτό δεν αποσυρθεί, ανακοίνωσε η αγορήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου - η οποία προέτρεψε και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να μη συμπράξουν στο  πολυνομοσχέδιο “παρωδία”, όπως το χαρακτήρισε.


NEWSLETTER