Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 12:18

Στη Βουλή των εφήβων μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

Γράφτηκε από την
Στη Βουλή των εφήβων μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά

 

Η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Κωνσταντίνα Δέδε εκπροσώπησε το σχολείο της και το Νομό Μεσσηνίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων - Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» που έγινε από τις 2 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι έφηβοι βουλευτές αναδείχθηκαν από τις Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης, στις οποίες μετείχαν και εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-2019, με κεντρική θεματική τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, λαμβάνοντας μέρος σε βιωματικά εργαστήρια προβληματισμού και ευαισθητοποίησης, σχεδιασμένα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» κ.α. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατά την οποία οι μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τις εργασίες των ομάδων τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με βουλευτές, τον Πρόεδρο και άλλους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων.

Η μαθήτρια μιλώντας για την εμπειρία της αναφέρει: «Η “Βουλή των Εφήβων” είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο αξίζει να συμμετέχει κανείς καθώς αποκομίζει πολλές εμπειρίες και δεξιότητες. Σου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκεσαι σε αυτό το χώρο με 300 διαφορετικά παιδιά από διάφορες πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας και μαζί τους, μέσα από συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο, καλείσαι να θέσεις σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους νέους όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η ύπαρξη ψυχολόγου στα σχολεία, η αντιμετώπιση του bullying από τα ίδια τα παιδιά κ.τ.λ. Ολα αυτά μπροστά στην πρόεδρο του προγράμματος, στον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και στην ολομέλεια των εφήβων βουλευτών. Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω μια φράση του κυρίου Αρσένη Κρίτωνα, ενός νέου βουλευτή, η οποία με προβλημάτισε και με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά κάποια πράγματα. Η φράση λέει "το πώς βλέπουμε τους άλλους γύρω μας είναι ο καθρέπτης για το πώς βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό"».


NEWSLETTER