Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 10:58

Πάνω από 70.000 χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον
Πάνω από 70.000 χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ 70 ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΩΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Περισσότερα από 70.000 μικρά χελωνάκια καρέτα καρέτα υπολογίζεται ότι γεννήθηκαν φέτος στον Κυπαρισσιακό Κόλπο κατά την περίοδο ωοτοκίας η οποία ξεκίνησε από το τέλος Μαΐου και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Ωστόσο, στατιστικά μόλις 70 από αυτά θα φτάσουν στο στάδιο της ενηλικίωσης και της αναπαραγωγής και θα επιστρέψουν ως ενήλικες χελώνες στον τόπο όπου γεννήθηκαν, για να κάνουν κι αυτές με τη σειρά τους τα δικά τους αυγά.

Η φετινή χρονιά θεωρείται μία από τις καλύτερες από τους υπεύθυνους του Συλλόγου «Αρχέλων» που εφαρμόζουν το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών στην περιοχή, καθώς καταγράφηκαν 845 φωλιές μόνο στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα και είναι από τη Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό - ενώ αρκετές φωλιές υπάρχουν διάσπαρτες και πέρα από αυτά τα όρια. Είναι μάλιστα η δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά το 2010 που είχε παρατηρηθεί ο υψηλότερος αριθμός φωλιών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μια σταθερά αυξητική τάση και ότι η εφαρμογή του προγράμματος εδώ και τόσα χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα.

Η περίοδος της ωοτοκίας κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από κάποια συνηθισμένα που έχουν να κάνουν με τη θήρευση από άγρια ζώα, αλλά και κάποια μικρότερα συναρτώμενα με τις ανθρώπινες δράσεις. Επίσης σημαντική ήταν η παρουσία εθελοντών, που ξεπέρασαν τα 120 άτομα από πάρα πολλές χώρες όλου του κόσμου.

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του προγράμματος στις 30 Σεπτεμβρίου, η υπεύθυνη του Συλλόγου «Αρχέλων» για την Πελοπόννησο, Παναγιώτα Θεοδώρου, μας μίλησε για τη φετινή περίοδο ωοτοκίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο:

«Το πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και πλέον έχουν αποχωρήσει κι οι τελευταίοι εθελοντές. Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη σεζόν, τη δεύτερη καλύτερη από άποψη φωλιών μετά το 2010, καθώς είχαμε 845 φωλιές. Σε γενικές γραμμές πήγαμε πάρα πολύ καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από το κλασικό πρόβλημα της Πελοποννήσου που είναι η απόπειρα θήρευσης των φωλιών από άγρια ζώα, κυρίως την περίοδο του Σεπτεμβρίου που φεύγει ο κόσμος από την παραλία. Καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις.

Η περιοχή που καλύπτει ο "Αρχέλων" καθ' όλη την περίοδο της ωοτοκίας είναι από τον ποταμό Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό, και σε αυτό το χώρο έχουν εντοπιστεί 845 φωλιές. Υπάρχουν όμως φωλιές και στο νότιο κομμάτι του Κυπαρισσιακού, αποσπασματικά μέχρι και τις παραλίες της Κυπαρισσίας και σίγουρα προς το Νομό Ηλείας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση των φωλιών με δεδομένο ότι η ενηλικίωση του ζώου έρχεται στα 20-25 χρόνια σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες. Σε σχέση με τη δεκαετία του '80 που ο νότιος Κυπαρισσιακός μετρούσε περίπου 400 φωλιές, θεωρούμε ότι οι προσπάθειές μας έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα - και ακριβώς τα πρώτα χελωνάκια που τη δεκαετία του '80 επιβίωσαν, τώρα επιστρέφουν στην ίδια παραλία και κάνουν τις φωλιές τους.

Υπολογίζουμε ότι φέτος γεννήθηκαν περίπου 70.000 χελωνάκια αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε φωλιά έχει 100-120 αυγά από τα οποία το 80% εκκολάπτεται. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες επιβιώνει και θα ενηλικιωθεί μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια από αυτά που θα μπουν στη θάλασσα.

Πρέπει να πούμε ότι δεν θα καταφέρναμε να κάνουμε τίποτα χωρίς την πολύτιμη συμβολή πάνω από 120 εθελοντών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ήρθαν και βοήθησαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Με πολύ ζήλο και πολλή κούραση έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό - και δεν μιλάμε για την προστασία μόνο του ζώου, αλλά και όλου του οικοσυστήματος.

Αξιοσημείωτο της φετινής περιόδου είναι ότι βρήκαμε χελώνα που είχε μαρκαριστεί το 1989, που σημαίνει ότι αυτό το ζώο που το 1989 πρώτη χρονιά είχε μαρκαριστεί επέστρεψε και πάλι εδώ να κάνει τη φωλιά του.

Με την τοπική κοινωνία η σχέση μας ήταν πολύ καλή, προσπαθούμε κάθε χρόνο να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και η δουλειά που κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση είναι πάρα πολύ εντατική. Μας ενδιαφέρει να ενημερωθούν οι ντόπιοι για τον φυσικό πλούτο που έχουν στην περιοχή τους και νομίζω ότι δουλέψαμε καλά σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι επειδή όλοι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, έχουμε αρχίσει να ευαισθητοποιούμεθα και κοιτάμε να μαθαίνουμε για αυτό. Φυσικά υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει αρκετά πράγματα, και αυτός είναι ο στόχος μας, του χρόνου να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και πιο αποδοτικοί.

Από τη χρονιά που πέρασε, αυτό που θα κρατήσω ως πιο σημαντικό και συγκινητικό είναι η προσπάθεια που έρχονται και κάνουν στη χώρα μου ξένοι άνθρωποι. Αυτό με συγκινεί αφάνταστα. Σε δεύτερο επίπεδο επίσης σημαντικός είναι ο στόχος μας να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο έντονες με την τοπική κοινωνία, δηλαδή να είμαστε ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Να αντιληφθεί ο κόσμος ότι εδώ είμαστε για να προστατεύσουμε και σε καμία περίπτωση για να επιβάλουμε παράλογους περιορισμούς. 

Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε όλοι μαζί τις παραλίες, να καταλάβει ο κόσμος ότι μοιραζόμαστε τις παραλίες με τις χελώνες. Δεν λειτουργούμε ούτε μόνο υπέρ της χελώνας ούτε μόνο υπέρ του ανθρώπου και των οικονομικών συμφερόντων».


NEWSLETTER