Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 09:56

Σύσκεψη στο Δήμο Τριφυλίας για προβλήματα των σχολείων

Γράφτηκε από τον

Τα προβλήματα -κυρίως οικονομικά- που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών της περιοχής, τους προέδρους των σχολικών επιτροπών Γιάννη Ρούσση και Χαράλαμπο Παγάνη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Μερκούρη. Οι περικοπές των πόρων από την κεντρική διοίκηση, τον βασικό χρηματοδότη των σχολικών μονάδων, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, επισημάνθηκε στην σύσκεψη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρξει από όλους, όπως και στο ζήτημα των χορηγιών. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος περιέγραψε την οικονομική κατάσταση με μελανά χρώματα, σημειώνοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται από το κράτος έχουν μειωθεί σημαντικά και κατά συνέπεια τα χρήματα που φτάνουν στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα. Υποστήριξε ότι από την πλευρά του ο δήμος με τις όποιες οικονομικές δυνατότητες έχει βοηθά όσο μπορεί, σημειώνοντας πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι χορηγίες και ο δήμος ζητεί την στήριξη των πολιτών που έχουν την δυνατότητα. Ζήτησε ακόμη την συνεργασία των συνδικαλιστικών οργάνων ώστε όλοι μαζί να προωθούν τις διεκδικήσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τα δημοσιεύματα.

Το ευχάριστο, είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, είναι πως ήρθε η τρίτη δόση, ενώ έγινε ήδη η κατανομή της 2ης δόσης στις σχολικές επιτροπές. "Η κατάσταση είναι τραγική για αυτό και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τις κοινωνικές ομάδες που έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν" τόνισε χαρακτηριστικά. 

Οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο πνεύμα αλληλεγγύης, τόνισε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Ρούσσης.

Χρειάζεται μια επιθετική πολιτική για να αντιμετωπιστεί η κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Θεόδωρος Βίτσας, ζητώντας την μείωση του τιμολογίου από την ΔΕΗ και της φορολογίας για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι σχολικές μονάδες, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι πολύ ευαίσθητο και θέλει προσεκτικά βήματα για να μην πέφτουν τα βάρη πάντα στους πολίτες. Οσον αφορά τα προβλήματα με την κατανομή των πόρων μεταξύ των σχολικών επιτροπών ζήτησε να υπάρχει από όλους κατανόηση. Είναι απαράδεκτο είπε να υπάρχουν εκεί συγκρούσεις, ενώ επισήμανε και τις αυξημένες ανάγκες που έχει το Επαγγελματικό Λύκειο το οποίο και πρέπει να στηριχτεί.

Αδιαμαρτύρητα δέχθηκαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά που επιβλήθηκαν,  τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας Νίκος Τζώνης, συμπληρώνοντας ότι  αδιαμαρτύρητα τα δέχθηκαν και τα συνδικαλιστικά όργανα. Για τις χορηγίες είπε είναι μεγάλο το ζήτημα για το πόσοι θα ανταποκριθούν. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του στο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν γονείς που λένε ότι δεν έχουν να βάζουν κάθε μέρα φαγητό στα παιδιά τους για αυτό και θα τα πάρουν ώστε να τρώνε σπίτι κάτι πρόχειρο. 

Η Δέσποινα Στυλιανού από τον ίδιο σύλλογο τόνισε ότι υπάρχει μια ανισομερή κατανομή στα σχολεία αφού υπάρχει κενό στο νόμο,  υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προσπαθήσουν οι σχολικές μονάδες να λύσουν προβλήματα που υπάρχουν.

Επί τάπητος τέθηκαν και άμεσα ζητήματα όπως η μη πληρωμή τελών ύδρευσης από τα σχολεία της Κυπαρισσίας, αφού είναι τα μόνα σε όλο το δήμο που πληρώνουν για ύδρευση. Επίσης ζητήθηκε η χρήση του λεωφορείου του δήμου από τις σχολικές μονάδες και συζητήθηκε ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια τεχνικών του δήμου ώστε να μην αναγκάζονται τα σχολεία να παίρνουν ιδιώτες τεχνικούς. Ακόμη συζητήθηκε η πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων για την ενίσχυση των σχολείων, με τον κ. Κόλλια να προτείνει την πραγματοποίηση 3 συναυλιών από τις φιλαρμονικές των τριών μεγάλων πόλεων για την ενίσχυση των σχολείων.

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και τα μέλη της Β’ ΕΛΜΕ Χαρά Κιουρή, Δημήτρης Πανόπουλος και Θεοδώρα Κωφίδου.