Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 13:50

"Πλήθων" Λακωνίας: "Το κράτος πρόνοιας στο εκτελεστικό απόσπασμα"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τρεις μήνες πέρασαν από τη απόφαση της κυβέρνησης για περικοπές στην κάλυψη  ιατρικών εξετάσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που καλύπτονται από τον οργανισμό περίθαλψης ασφαλισμένων δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλοι άρχισαν να βιώνουν τις συνέπειές της.
Στις περικοπές περιλαμβάνονται ευρείας κλίμακας  ιατρικές εξετάσεις που χαρακτηρίζονται κρίσιμες για τη διάγνωση και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιβαρύνοντας με το κόστος τους την τσέπη των ασφαλισμένων.
Συγκεκριμένα έχει σταματήσει  η χρηματοδότηση  ιατρικών πράξεων, που αφορούν τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

α) Μικροβιολογικές: Οι εξετάσεις αυτές που κόπηκαν ανέρχονται σε δεκάδες και αφορούν εξειδικευμένες διαγνώσεις που περιλαμβάνουν καρκινικούς δείκτες και εντοπισμό ηπατίτιδας C.  To κόστος τους αρχίζει από το χαμηλό των 10 ευρώ αλλά φτάνει μέχρι και 190 ευρώ.

β) Αλλεργιολογικές: Οι τιμές για τις εξειδικευμένες αλλεργιολογικές εξετάσεις που  πληρώνονται  πλέον  από την τσέπη μας  κυμαίνονται γύρω στα 30 - 40 ευρώ.
γ) Απεικονιστικές εξετάσεις:  Ο μεγάλος αυτός τομέας περιλαμβάνει, εκτός των άλλων,  τις γαστρεντερολογικές ενδοσκοπήσεις οισοφάγου, στομάχου, δωδεκαδάκτυλου και παχέος εντέρου, το κατώτατο κόστος των οποίων αρχίζει από 30 και φτάνει τα 73 ευρώ, όταν ληφθεί και υλικό για ιστολογική εξέταση.
δ) Σπινθηρογραφήματα (εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής). Το κόστος για αυτές  ξεκινά από 60 ευρώ (για σπινθηρογράφημα ήπατος) και φτάνει τα 270 ευρώ για τα σπινθηρογραφήματα καρδιάς, εξετάσεις που αφορούν τη διάγνωση και παρακολούθηση σοβαρών, μακροχρόνιων ασθενειών.
Οι γενικευμένες αυτές περικοπές αφορούν ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε συμβεβλημένα ιατρεία και ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα καθώς και τακτικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.
Oπως όλοι καταλαβαίνουμε το κράτος πρόνοιας βρίσκεται στο εκτελεστικό απόσπασμα και η ανταποδοτική ασφάλιση πάει περίπατο  χωρίς βέβαια να γίνει λόγος για αντίστοιχη μείωση στις κρατήσεις.  Εάν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων  συμπεριλάβουμε τις μειώσεις μισθών και δώρων, την συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, τις  περικοπές των επιδομάτων που προωθούνται με το νέο μισθολόγιο, τις αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ, τις αυξήσεις διοδίων, βενζίνης κλπ, η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εφιαλτική. 
Μετά από κάθε επίθεση νομίζουμε ότι κάπου εκεί θα σταματήσει η κατρακύλα αλλά  κάθε φορά διαψευδόμαστε. Αν δεν αποφασίσουμε να τη σταματήσουμε εμείς, το τέλος της θα είναι μαζί με το δικό μας.

Από το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λακεδαίμονος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER