Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 13:51

"Πλήθων" Λακωνίας: Θερμοκήπιο ελαστικών σχέσεων η εκπαίδευση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το τελευταίο διάστημα  βλέπουμε το χώρο της εκπαίδευσης να μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ένα θερμοκήπιο ελαστικών σχέσεων και ανασφαλούς εργασίας.                                                 
Το υπουργείο παιδείας όχι μόνο δεν κατάργησε την ωρομισθία, όπως υποσχόταν, αλλά αντίθετα την επεκτείνει με μεγάλη ταχύτητα μετατρέποντας  τους μέχρι τώρα αναπληρωτές σε ωρομίσθιους, βαφτίζοντάς τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.
Για να καλύψει σταθερές ανάγκες προσλαμβάνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς πλήρους και μειωμένου ωραρίου ( ακόμα και τέσσερις ώρες την εβδομάδα!!), που δε θα αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν έως τώρα, αλλά μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) με μια  σύμβαση  ντροπής, η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε καν τα απαιτούμενα από το εργατικό δίκαιο στοιχεία (μισθός, χρόνος πληρωμής κ.λπ.). Ένα σχέδιο σύμβασης που γεννά τεράστια  ερωτηματικά σχετικά με το αν η μισθοδοσία θα υπολογίζεται κατά αναλογία με τις ημέρες δουλειάς και αν οι αναπληρωτές θα πληρώνονται όταν και αν εκταμιευτούν τα χρήματα δηλαδή  ανά τρεις μήνες όπως φημολογείται; Ή και μετά τη λήξη του προγράμματος;
Σαν να μην έφταναν αυτά, καταπατώντας  και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, το Υπουργείο καλεί τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συνάδελφους σε ανούσια επιμορφωτικά σεμινάρια, εκτός ωραρίου εργασίας (απογεύματα-Σαββατοκύριακα), χωρίς κάποια υπερωριακή αποζημίωση, και δίχως κάλυψη των όποιων εξόδων τους (μετακίνηση, διαμονή, φαγητό), χαρακτηρίζοντάς τα υποχρεωτικά και παραβιάζοντας ακόμα και τον Ν. 1566/85, που αναφέρεται με σαφήνεια στις εργασιακές τους υποχρεώσεις. 
Πιστεύει, άραγε, κανένας ότι υπηρετείται η εκπαίδευση όταν στηρίζεται σε τέτοιες εργασιακές σχέσεις που παράγουν κακοπληρωμένους, περιφερόμενους εκπαιδευτικούς, σχολικούς επισκέπτες ξεκομένους από το εκάστοτε σχολικό κλίμα , με εργασιακή ανασφάλεια και αγωνία επιβίωσης;

Από το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λακεδαίμονος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER