Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 11:15

Χρ. Σταθόπουλος - πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: "Αντισυνταγματικές διατάξεις στο νέο πειθαρχικό δίκαιο"

Γράφτηκε από την
Χρ. Σταθόπουλος - πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: "Αντισυνταγματικές διατάξεις στο νέο πειθαρχικό δίκαιο"

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων αμφισβητεί "το τεκμήριο της αθωότητας" και καταργεί τη λειτουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Χρήστο Σταθόπουλο.

"Ακυρώνει "το τεκμήριο της αθωότητας" γιατί από τη στιγμή που υπάρξει μια καταγγελία εις βάρος κάποιου υπαλλήλου και ξεκινήσει η διαδικασία της διερεύνησης μέσω μιας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), το νέο πειθαρχικό δίκαιο σε θέτει σε αυτοδίκαιη αργία, πριν η ΕΔΕ καταλήξει σε συμπέρασμα αν θα πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση και διαπιστωθεί πως όντως υπάρχει παράβαση καθήκοντος ή αδίκημα", αναφέρει σχετικά. Μάλιστα χαρακτηρίζει τις διατάξεις αυτές αντισυνταγματικές και όπως λέει ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στην ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο κ. Σταθόπουλος λέει ότι και θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και λειτουργεί, αλλά όταν είναι να εφαρμοστεί παρεμβαίνουν πολιτικά πρόσωπα για να πέσει ο ευνοούμενός τους στα μαλακά. "Οποιοσδήποτε διαπράττει αδίκημα απιστίας ή οποιοδήποτε αδίκημα, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την απόλυσή του, αφού, όμως, ο υπάλληλος κριθεί ένοχος για το παράπτωμα που καταγγέλθηκε, και δεν υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις για να μη διωχθεί". Και προσθέτει πως με το νέο πειθαρχικό δίκαιο "έχουμε οδηγηθεί από το ένα άκρο στο άλλο -δεν μπορεί με το που ξεκινά η πειθαρχική διαδικασία να τίθεται ο υπάλληλος σε αυτοδίκαιη αργία. Οταν είναι αποδεδειγμένα επίορκος ο άλλος, να πάει σπίτι του και να έχει και τις ποινικές ευθύνες".

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΦΟΡΜΗ
"Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει ένα δημόσιο υπάλληλο για διάφορους λόγους, ακόμα και για προσωπικούς -π.χ. για κτηματικές διαφορές-, πώς θα το αποδείξει ο υπάλληλος ότι δεν το έκανε;", αναρωτιέται ο Χρ. Σταθόπουλος. "Εφόσον ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία ο δημόσιος υπάλληλος θα είναι σε διαθεσιμότητα και δεν είναι και πολύ γρήγορη η απόδοση της δικαιοσύνης στη χώρα μας", προσθέτει. Επίσης λέει ότι "το νέο πειθαρχικό δίκαιο καταργεί τη λειτουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών -έχουμε ήδη σε διαθεσιμότητα υπηρεσιακά συμβούλια που εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους". Και φοβάται "δυσκολίες στην εκτέλεση καθηκόντων συναδέλφων, γιατί ο ιδιώτης έχει κάθε συμφέρον να τον απειλήσει για οποιοδήποτε θέμα".
Καταλήγοντας ο Χρ. Σταθόπουλος αναρωτιέται: "Ποια είναι η έννοια της δικαιοσύνης, αν κάποιος δεν καταδικαστεί και τον απολύσουμε; Υπάρχει νόμος που προβλέπει την απόλυση των επίορκων και αυτός ο νόμος είναι σαφέστατος". Και λέει πως "αυτό είναι παράλογο, έχουμε μιλήσει με συνταγματολόγους και ανθρώπους της δικαιοσύνης. Το πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρει το αποτέλεσμα; Βρίσκεται σε αδιέξοδο και θέλει απολύσεις με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο;".

Ν.Κ.


NEWSLETTER