Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 10:50

Σύσκεψη στην Κυπαρισσία για την περιοχή "Νatura 2000"

Γράφτηκε από τον

Σύσκεψη με θέμα «Περιοχή "Νatura 2000" Κυπαρισσίας - Εφαρμογή ισχύοντος νομικού πλαισίου και διαχειριστικά μέτρα τρέχουσας περιόδου» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Δήμο Τριφυλίας, στο Δημαρχείο στην Κυπαρισσία, παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα. 

 

Η σύσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή καθώς ήδη η χώρα μας έχει καταγγελθεί για το λόγο αυτό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε εξέλιξη είναι και η προετοιμασία σχετικού προεδρικού διατάγματος. Να σημειώσουμε πως ήδη έχει συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ επιτροπή η οποία θα συμμετέχει στην συγκεκριμένη σύσκεψη - αντικείμενο της οποίας είναι η προώθηση των δράσεων προστασίας της περιοχής που καθορίζεται από τους χάρτες "Natura" με κωδικούς GR2550005 Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αϊ-Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR2330005 Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, και GR2330008 Κόλπου Κυπαρισσίας (θαλάσσια περιοχή). 

Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο της επιτροπής περιλαμβάνεται η θέσπιση νομικού  πλαισίου προστασίας και διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις Ν.3937/2011 της παραπάνω περιοχής, όπως και η συνολική παρακολούθηση και συντονισμός των ενεργειών και των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση οχλήσεων και πιέσεων, αλλά για τη μεσοπρόθεσμη και οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής.

Στην συγκεκριμένη σύσκεψη αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, σημειώνοντας:

«Γίνεται μια σημαντική σύσκεψη που αφορά την περιοχή "Natura 2000" Κυπαρισσίας. Την σύσκεψη προκαλεί ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκας. Εχουν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο δήμος, ο δασάρχης, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας, εκπρόσωπος της ΚΕΔ, ο λιμενοσταθμάρχης Κυπαρισσίας και εκπρόσωπος του "Αρχέλων". 

Σκοπός της σύσκεψης, που είναι μέρος των διαδικασιών που ακολουθεί η επιτροπή που έχει φτιάξει ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτης, είναι να ακουστούν απόψεις για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Θέμα συζήτησης θα είναι περιοχή "Νatura 2000" Κυπαρισσίας, εφαρμογή ισχύοντος νομικού πλαισίου και διαχειριστικά μέτρα τρέχουσας περιόδου.

Ενόψει αυτής της σύσκεψης εμείς έχουμε συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για την Τετάρτη που έχουν προσκληθεί όλοι οι φορείς για να ακουστούν οι απόψεις και να διαμορφώσουμε ένα οδηγό εν όψει της σύσκεψης που θα ακολουθήσει και που φυσικά δεν θα ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία. Εμείς ήδη έχουμε ζητήσει να εκφράσουμε την άποψή μας και έχει γίνει επικοινωνία με την αρμόδια γενική γραμματέα του υπουργείου.

Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, έρχεται από παλιά, αγγίζει το παρόν και βεβαίως έχει να κάνει με το μέλλον της περιοχής. Εμείς έχουμε πει το μήνυμα που είναι η συμβίωση των ανθρώπων με τις χελώνες. Κινιόμαστε σε μια κατεύθυνση που λέει όχι στην ερημοποίηση της περιοχής, ναι στις ήπιες μορφές ανάπτυξης με τήρηση της νομιμότητας και προπαντός με σεβασμό στο περιβάλλον και στην προστασία του οικοσυστήματος».

Να σημειώσουμε ότι για την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής "Natura 2000" Κυπαρισσίας (περιοχή Αγιαννάκη και Καλού Νερού και θαλάσσια περιοχή Κυπαρισσίας). Εχουν προσκληθεί να παραβρεθούν τα Τοπικά Συμβούλια Κυπαρισσίας, Αγαλιανής, Αυλώνας, Ελαίας, Καλού Νερού, Σιδηρόκαστρου, Καλλίτσαινας, Καρυών, Πλατανιών, Προδρόμου και Βανάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Τριφυλίας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καλού Νερού, ο Σύλλογος Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, ο Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Περιβαλλοντικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλού Νερού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας, ο Σύλλογος Αλιέων Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων", ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος.

Κ.Μπ.