Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 08:00

Κάτοικοι του Καλού Νερού καταγγέλλουν το Σύλλογο "Αρχέλων" για την απαγόρευση δόμησης στην περιοχή "Natura

Γράφτηκε από τον
Κάτοικοι του Καλού Νερού καταγγέλλουν το Σύλλογο "Αρχέλων" για την απαγόρευση δόμησης στην περιοχή "Natura

Την έντονη αγωνία και ανησυχία του εξέφρασαν κάτοικοι του Καλού Νερού και της ευρύτερης περιοχής για την υπουργική απόφαση που αφορά την περιοχή "Natura" της περιοχής τους, στην ανοιχτή συζήτηση - διαμαρτυρία που διοργάνωσε ο Οικολογικός Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Καλονεριτών το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία του χωριού.

 

Στην μακρά συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, εκφράστηκε σε όλους τους τόνους η αγωνία των κατοίκων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την αναστολή τόσο των οικοδομικών δραστηριοτήτων, όπως και άλλων δράσεων που θέτει η πρόσφατη υπουργική απόφαση και περιλαμβάνει μια ευρεία ζώνη μήκους 9,5 χιλιομέτρων από το ρέμα Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι και τη Νέδα. Από όλους τονίστηκε ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία χαρακτηρίστηκαν καταδικαστικά για μια περιοχή που κινείται σε αναπτυξιακή τουριστική τροχιά. Σημείωσαν ότι τέτοια μέτρα θα οδηγήσουν μια τεράστια περιοχή σε υποβάθμιση.

Εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους γιατί της υπουργικής απόφασης δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ενώ εξέφρασαν και τους φόβους τους για τα επικείμενα μέτρα που αφορούν την περιοχή και τις χρήσεις γης, με την αναμενόμενη οριστική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ.

Ιδιαίτερο βάρος στην συζήτηση που έγινε, υπήρξε στην σχέση των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας με την θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα, καθώς -όπως αναφέρθηκε- εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη, με τους ίδιους τους κατοίκους να προστατεύουν τις χελώνες, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δημόσιες ανακοινώσεις του Συλλόγου "Αρχέλων" ότι το είδος αυξάνεται.

Αναφερόμενος στο καταστάλαγμα της πολύωρης συζήτησης ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος μας επισήμανε: "Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν εντελώς αδιανόητο να απομακρυνθούν από τα πατρογονικά τους εδάφη κατά μήκος της παραλίας προκειμένου κάποιοι να πειραματίζονται ασκούμενοι επί χάρτου για οικολογικούς τρόπους διατήρησης των οικοσυστημάτων της περιοχής, ξεχνώντας ότι ο άνθρωπος είναι μέρος του οικοσυστήματος και χωρίς τον άνθρωπο δεν νοείται οικολογία.

Αλλωστε η σύγχρονη περί οικολογίας άποψη επιδιώκει την συνύπαρξη του ανθρώπου με τα υπόλοιπα είδη οικοσυστήματος με την κατοχύρωση του δικαιώματός του να αναπτύσσεται οικονομικά με την αυτονόητη λήψη αναγκαίων μέτρων ισόρροπης προστασίας όλων των ειδών.

Εκφράστηκε από όλους η αγωνία για το μέλλον με την καθήλωση της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο για την χώρα και τους ίδιους. Με έκπληξη και αγανάκτηση παρατηρήσαμε ότι η έκδοση της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα αρνητικά για την ανάπτυξη μέτρα συμπίπτουν με την απαρχή μιας τουριστικής ανόδου της περιοχής, η οποία είναι αναγνωρίσιμος τόπος διακοπών και μάλιστα ποιοτικού τουρισμού".

Με την ολοκλήρωση της ανοιχτής συζήτησης κατέληξαν και στο παρακάτω ψήφισμα που αναφέρει: "Στην λαϊκή συγκέντρωση της 23ης Ιουνίου 2013 σχετικά με την επικείμενη λήψη μέτρων προστασίας των οικοσυστημάτων της περιοχής και καθορισμού χρήσεως γης της παραλιακής ζώνης ομόφωνα  αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε υπερήφανοι για την αρμονική συνύπαρξη με όλα τα είδη του οικοσυστήματος και κυρίως με την θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα. Το ειδικό φυσικό κάλλος της περιοχής είναι κατάκτηση των κατοίκων της περιοχής διαχρονικά και δεν το χαρίζουν σε κανένα.

2) Δηλώνουμε αδιαπραγμάτευτα ότι επιθυμούμε την αρμονική μας συνύπαρξη και στο μέλλον με όλα τα είδη του οικοσυστήματος υπό τον αυτονόητο όρο της ήπιας αγροτοτουριστικής ανάπτυξης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με τα λοιπά είδη του οικοσυστήματος.

3) Δηλώνουμε αδιαπραγμάτευτα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε τον εξοβελισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας και την ερημοποίηση περιοχών.

4) Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι χωρίς να προηγηθεί νόμιμη διαβούλευση εκδόθηκε αιφνιδιαστικά ερήμην μας αναστολή οικοδομικών δραστηριοτήτων από θέση Μπραζέρι Καλού Νερού έως τον ποταμό Νέδα (9,5 χιλιόμετρα περίπου) γι' αυτό και ζητούμε την ανάκλησή της και δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε αποφάσεις ερήμην μας και χωρίς να προηγηθεί νόμιμη διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς των.

5) Καταγγέλλουμε, ευθέως, τον διαχρονικά αποπροσανατολιστικό ρόλο του Συλλόγου "Αρχέλων" που παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις του στην τοπική κοινωνία περί συνύπαρξης του ανθρώπου με την θαλάσσια χελώνα, οδήγησε μεθοδευμένα στην έκδοση αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  αρνητικής για την Ελλάδα, που αποτελεί τη βάση λήψης αρνητικών μέτρων που διαταράσσουν σε βάρος των κατοίκων της περιοχής την οφειλόμενη αρμονική συνύπαρξη αυτών με τα λοιπά είδη του οικοσυστήματος  της περιοχής.

Διαχωρίζουμε από τον Σύλλογο "Αρχέλων" τους αγνούς εθελοντές που από διάφορα μέρη του κόσμου προσέρχονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους".


NEWSLETTER