Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 07:30

Διχογνωμία εμπόρων για τις Κυριακές

Γράφτηκε από την
Διχογνωμία εμπόρων για τις Κυριακές

Ανοιχτά καταστήματα μόνο 2 φορές το χρόνο θέλει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, εντελώς αντίθετοι είναι οι αντίστοιχοι σύλλογοι Μεσσήνης και Κυπαρισσίας, ενώ θετικά αντιμετωπίζει το άνοιγμα ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δυτικής Μάνης. Το μπαλάκι έχει περάσει στα χέρια των αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους ο πρόεδρος των Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Β. Παγώνης καλεί να αποδείξουν ότι εννοούν αυτά που έλεγαν. Ο Π. Αλευράς δήλωσε χθες ότι η απόφαση θα παρθεί σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εμπόρων.

Στους αντιπεριφερειάρχες πετάει το "μπαλάκι" το υπουργείο Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη θα ορίζεται πόσες επιπλέον Κυριακές θα μπορούν να λειτουργούν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε δυσαρέσκεια στον εμπορικό κόσμο και της Μεσσηνίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ) Βασίλης Παγώνης καλεί τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες να αποδείξουν στην πράξη ότι στηρίζουν τον εμπορικό κόσμο και δεν χάιδευαν απλώς τα αυτιά των εμπόρων. Μόνο σε δύο Κυριακές το χρόνο λέει "ναι" ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ενώ αρνητικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων τους τις Κυριακές είναι και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κυπαρισσίας και Μεσσήνης. Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου εκφράζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Δυτικής Μάνης Σωτήρης Σαραντέας, όπου ήδη με απόφαση της Περιφέρειας τα καταστήματα ανοίγουν και Κυριακές.

Ο Βασίλης Παγώνης επισημαίνει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανοίγουν Κυριακές, χωρίς να είναι όμως υποχρεωμένοι να το κάνουν –"όπως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας οποιαδήποτε άλλη μέρα". Ομως -τονίζει- όταν όλη η αγορά είναι ανοιχτή υποχρεωτικά κάποιος θα ανοίξει. Στην ουσία "μας ανοίγουν για να μας κλείσουν" λέει με πικρία και εξηγεί ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει μια μικρομεσαία επιχείρηση με ένα ή δύο άτομα της οικογένειας ή υπαλλήλους. «Εμείς θα μιλήσουμε στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν ήθελαν απλώς να χαϊδέψουν τα αυτιά μας, αλλά το εννοούσαν ότι είναι αντίθετοι», αναφέρει ο Β. Παγώνης και τονίζει ότι ο εμπορικός κόσμος είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω.

Η Λίλιαν Ψηλάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ξεκαθαρίζει ότι "εμείς μόνο δύο Κυριακές θα επικροτήσουμε και τις υπόλοιπες πέντε θα τις... πετάξουμε στο λιμάνι της Καλαμάτας! ". Λέει ακόμη ότι ο σύλλογος θα συζητήσει με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, ο οποίος είναι πλέον ο αρμόδιος για το άνοιγμα των καταστημάτων, μεταφέροντάς του την άρνηση του εμπορικού κόσμου. «Αντίχριστοι είμαστε που θα ανοίξουμε τα μαγαζιά μας την Κυριακή των Βαΐων; Μόνο δύο Κυριακές (πριν τα Χριστούγγενα και την Πρωτοχρονιά) είναι εφικτό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίγουν, για να αντέξουν το κόστος της λειτουργίας τους», τονίζει. Και σημειώνει ότι ακόμη και οι επτά Κυριακές επιβαρύνουν το κόστος της λειτουργίας τους, ενώ έτσι "θα γυρίσουμε σε μεσαιωνικά εργασιακά δεδομένα. Διότι ήδη δεν πληρώνει σχεδόν κανείς επιπλέον τον εργαζόμενο, που ήδη δουλεύει με μισθό πενίας. Πώς λοιπόν θα του πληρώσει το 75% της Κυριακής;".

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, τονίζει ότι το ζητούμενο είναι να έχει ο καταναλωτής χρήματα στην τσέπη του. Λέει ακόμη ότι όπου έχει εφαρμοστεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές "έχει αποτύχει από μόνο του -για παράδειγμα στην Ιταλία απέτυχε εν τη γενέσει του. Αλλωστε τα ελληνικά καταστήματα παραμένουν περισσότερες ώρες ανοιχτά από άλλα καταστήματα στην Ευρώπη". Τονίζει ακόμη ότι το υπουργείο με το νομοσχέδιο που πέρασε θα τους εξαθλιώσει οικονομικά και οργανικά. Και προσθέτει πως ήδη ο σύλλογος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές με επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά. "Τα κόστη ανεβαίνουν, ενώ οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν γιατί θα κλείσουν καταστήματα", σημειώνει καταλήγοντας.

Ο Αρτέμης Φανός, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, λέει ότι ο σύλλογος δεν συμφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. "Στην δική μας περιοχή, η οποία είναι αγροτική, δεν θα εξυπηρετήσει το άνοιγμα τις Κυριακές και επιπλέον θα χρεωθούμε περισσότερα έξοδα και το ταμείο θα μείνει άδειο", τονίζει. Και προσθέτει ότι "η πρόταση που θα καταθέσουμε στον αντιπεριφερειάρχη θα εξαρτηθεί από το τι θα ζητήσουν τα μέλη μας".

Ο Σωτήρης Σαραντέας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Δυτικής Μάνης, αναφέρει πως "η Μάνη έχει διασφαλίσει εδώ και καιρό, είτε με το εθιμικό δίκαιο είτε με αποφάσεις της Περιφέρειας, αυτό που έχει ανάγκη η τουριστική αγορά: Να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες οποιαδήποτε ώρα κι αν χρειαστούν να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες, με τον ερχομό τους στη Μάνη". Τονίζει ακόμη πως σε τουριστικές περιοχές είναι αναγκαίο να υπάρχει ελεύθερο ωράριο Κυριακές και αργίες και η ψήφιση του νομοσχεδίου ικανοποιεί αυτή την ανάγκη.

Αλευράς: "Απόφαση για Κυριακές μετά από συνεννόηση"

Μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς θα αποφασίσει για το αν θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές και σε ποιες περιοχές. Με στόχο να βγάλει την ιδανική απόφαση για επαγγελματίες και καταναλωτές, όπως παρατήρησε ο ίδιος, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση.

Δήλωσε ότι θα έχει συνεργασία και συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο, για τις περιοχές που δεν είναι τουριστικές. Διευκρίνισε πως στην απόφασή του θα μετρήσει και το κριτήριο της τουριστικής περιοχής. Πάντως, είπε ότι σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει, θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων με το άνοιγμά τους τις Κυριακές, χωρίς τα ανάλογα οφέλη.

 

N.K. - Γ.Σ.


NEWSLETTER