Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 07:45

Ζητούν δημοτικό κάμπινγκ στην Ελαία

Γράφτηκε από τον

Για ακόμη μια φορά οι κατασκηνωτές που έχουν επιλέξει το δάσος της Ελαίας να περάσουν τις διακοπές τους βρίσκονται υπό διωγμό, αφού από τις αστυνομικές αρχές τους έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν από το δάσος.

Είναι κατασκηνωτές οι οποίοι έρχονται επί δεκαετίες στην περιοχή και στην ουσία αποτελούν τον φύλακα και προστάτη του δάσους όλη την καλοκαιρινή περίοδο, το καθαρίζουν και το φροντίζουν ώστε να το απολαύσουν και την επόμενη χρονιά.

Οι ίδιοι από την πλευρά τους θέλουν να σταματήσει αυτός ο διωγμός που υπάρχει από την πλευρά των αστυνομικών αρχών για αυτό και προτείνουν την δημιουργία ενός δημοτικού κάμπινγκ στην περιοχή, στο οποίο θα μπορούν να κατασκηνώνουν, χωρίς να υπάρχουν διωγμοί, να απολαμβάνουν το δάσος και ο ίδιος ο δήμος να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει νερό στην περιοχή και μαζεύουν τα σκουπίδια, από εκεί και πέρα δεν χρειάζονται πολλές υποδομές για την δημιουργία του.

Τις μέρες αυτές υπό τον φόβο προστίμων αρκετοί κατασκηνωτές το έχουν εγκαταλείψει και όπως μας είπαν αυτοί που συναντήσαμε, για αρχές Αυγούστου είναι μόλις το 10% του αριθμού των κατασκηνωτών των προηγούμενων χρόνων. Υπογραμμίζουν ότι στην εποχή που ζούμε με τις πολλές δυσκολίες, το κάμπινγκ είναι η μόνη διέξοδος και η μόνη δυνατότητα διακοπών.

Η Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου από την Αθήνα μας τόνισε: "Εμείς έχουμε έρθει πολλές φορές στο δάσος της Ελαίας. Μας αρέσει πολύ, είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών για όσους αγαπάνε την φύση. Είναι ένας χώρος που πρέπει να προστατευτεί και νομίζω ότι η παραμονή των κατασκηνωτών στο δάσος την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολύ σημαντικό πράγμα, γιατί λειτουργούμε και ως άνθρωποι φύλακες, ειδικά απέναντι στην φωτιά. Το καλύτερο είναι τα δάση να είναι φυλασσόμενες περιοχές.

Τις τελευταίες μέρες έχει έρθει η Αστυνομία να μας διώξει και μας ενημέρωσαν να φύγουμε άμεσα, αλλιώς θα επιβαρυνθούμε με πρόστιμα 300 ευρώ το άτομο. Αυτό δεν βοηθά κανένα ούτε τον κόσμο που του αρέσει να κάνει διακοπές στην φύση, ούτε την τοπική κοινωνία. Αντί αυτού υπάρχει μια σκέψη και μια ιδέα. Θα μπορούσε ο δήμος να φροντίσει να φτιαχτεί ένα δημοτικό κάμπινγκ, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του δάσους και της περιοχής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με την διαδικασία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Το δάσος είναι εδώ, απλά θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι πάνω σε αυτό".

Συμπληρώνοντας ο Γιώργος Αγγελόπουλος από το Χαρακοπιό που 25 χρόνια επισκέπτεται το δάσος, σημείωσε: "Εμείς δεν αντιστρατευόμαστε κανένα. Είμαστε φίλοι του δάσους και της τοπικής κοινωνίας. Από την παρουσία μας εδώ μόνο κέρδος μπορεί να αποκομίσει το δάσος, η φύση, οι τοπικές επιχειρήσεις. Ηδη με αυτό που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες έχει απομακρυνθεί το 90% των κατασκηνωτών. Αντί να είμαστε σε μια λογική "κλέφτες και αστυνόμοι", εμείς θέλουμε να μπούμε στην λογική μιας θετικής πρότασης, που θα λέει ότι σεβόμαστε το δάσος, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία. Θα υπάρχει μεγαλύτερο όφελος αν δημιουργηθεί ένα δημοτικό κάμπινγκ. Η ιδέα που πρόσφατα συζητήσαμε ακόμη και θέσεις εργασίας μπορεί να προσφέρει. Με την έννοια ότι θα μπορούσε να συσταθεί μια κοινωνική επιχείρηση στα πλαίσια του δήμου. Ετσι θα μπορούσαν να τεθούν κανόνες, να υπάρχει ένα μικρό τίμημα και ένα όφελος για το δήμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει κυνηγητό. Σημαίνει συνεργασία, συνύπαρξη, συνεννόηση, θετική ματιά στα πράγματα".

Η κ. Εύη από την Πάτρα με παρουσία 20 χρόνια στο δάσος επισήμανε: "Ξέρουμε ποιοι είναι οι νόμοι και το τι γίνεται. Κάθε χρόνο έρχεται η Αστυνομία και μας κάνει συστάσεις. Τώρα υπάρχει και η συγκυρία ότι έχει πουληθεί το κάτω μέρος σε εταιρεία και προφανώς θέλουν να καθαρίσουν το δάσος. Σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των κατασκηνωτών φέτος είναι μηδενικός. Παλιά το δάσος έσφυζε από ζωή. Το δάσος είναι περιουσία όλων και εδώ είναι ένα εύκολο δάσος χωρίς κινδύνους και με ευκολία στην πρόσβαση. Επίσης υπάρχει νερό και η πρόταση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, είναι η δημιουργία ενός δημοτικού κάμπινγκ. Οι κατασκηνωτές ουσιαστικά προστατεύουν το δάσος και αν δεν έχει πιάσει φωτιά, οφείλεται σε αυτούς".

Κ.Μπ.