Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 11:27

Κων. Κανελλοπούλου: "Τα αδέσποτα τα έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι"

Γράφτηκε από τον
Κων. Κανελλοπούλου: "Τα αδέσποτα τα έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι"

«Τα αδέσποτα τα έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι όταν παραβλέπουμε τις ευθύνες μας προς τα σκυλιά μας και προς την κοινωνία μας» σημειώνει η Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών  Τριφυλίας. Μιλά για τις δράσεις που έχουν αναπτύξει στην περιοχή και τις δυσκολίες που συναντάνε, ενώ σημειώνει πως μέχρι τώρα ο δήμος έχει αγνοήσει το πρόβλημα που αφορά τα αδέσποτα. 

1 Τι σας οδήγησε στην δημιουργία αυτής της ομάδας;

«Στην Αθήνα που ζούσα, από μία ανάγκη που υπήρχε στην γειτονιά μου, βοηθούσα για χρόνια τα αδέσποτα. Οταν μετακομίσαμε στα Φιλιατρά, ήταν κάτι που ήταν φυσιολογικό να κάνω, μία συνέχεια. Με τον καιρό γνωρίστηκα με άλλα άτομα που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα και μαζί δημιουργήθηκε η ομάδα μας». 

 

2 Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ομάδας σας;

«Ο βασικός μας στόχος είναι η καλλιέργεια του σεβασμού απέναντι στα ζώα και η ενημέρωση για τις ευθύνες όλων μας προς τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα. Το κυρίως μας πρόγραμμα για την διαχείριση αδέσποτων ζωών περιλαμβάνει: πρόγραμμα στείρωσης, εμβολιασμών, και όταν χρειάζεται περίθαλψη άρρωστων ζώων».   

 

3 Εχει ανταποκριθεί ο κόσμος σε αυτή σας την πρωτοβουλία;  

«Με τον καιρό υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν την αξία του έργου που κάνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν απέναντί μας και που τώρα μας στηρίζουν. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα υπολείμματα του παρελθόντος, παλιές ιδέες και νοοτροπίες που δύσκολα αλλάζουν».   

 

4 Ποιες δυσκολίες συναντάτε στο έργο σας;

«Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων, οι συχνές εγκαταλείψεις είναι πολύ πάνω από τις δυνατότητές μας: είτε από οικονομικής πλευράς, είτε από δυνατότητα φιλοξενίας. Ο υπερπληθυσμός παραπέμπει σε αυτά που έχω πει πιο πάνω. Δηλαδή οι παλιές νοοτροπίες και η έλλειψη ευθύνης. Οσον αφορά τα οικονομικά, οι πόροι μας προέρχονται από δωρεές».   

 

5 Είναι ευαισθητοποιημένοι οι κάτοικοι της περιοχής σε φιλοζωικά θέματα;  

«Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πριν από 20 χρόνια, που τότε δεν έβλεπες να ζουν τα σκυλιά και οι γάτες μέσα στα σπίτια μας, αλλά σε μεγάλο βαθμό τότε τα βλέπαμε μόνιμα αλυσοδεμένα σε βαρέλια. Βέβαια η ύπαρξη των "βαρελόσκυλων" είναι ακόμα μια συχνή εικόνα ντροπής όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για όλη την Ελλάδα».

 

6 Οι αρχές σάς βοηθούν στο έργο σας;

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία εξέλιξη προς το καλύτερο από την Αστυνομία σε αντίθεση με πιο παλιά. Αυτό οφείλεται στην πίεση που δέχεται από τα κεντρικά της ΕΛΑΣ μετά από 100άδες καταγγελίες για κακομεταχείριση, εγκατάλειψη ή δηλητηρίαση ζώων στη χώρα μας για τις οποίες ενημερώνεται συνεχώς από τα ζωοφιλικά σωματεία».  

 

7 Πώς μπορεί κάποιος να συνδράμει στην προσπάθειά σας;

«Πάντα χρειαζόμαστε τροφές, εμβόλια, σπρέι και χάπια αποπαρασίτωσης, αλλά και χρηματική βοήθεια στο πρόγραμμα στείρωσης και στα περιστατικά μας.  Είμαστε στην διαδικασία να γίνουμε νόμιμο σωματείο και όποιος θέλει να γίνει μέλος ή να βοηθήσει όπως μπορεί, θα μας βρει στην σελίδα μας στο Facebook».

 

8 Ακούμε πολλές φορές παράπονα για τα αδέσποτα. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή της Τριφυλίας;

«Σας έχω δώσει ήδη μία γεύση για την κατάσταση στην περιοχή μας. Τα αδέσποτα τα έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι όταν παραβλέπουμε τις ευθύνες μας προς τα σκυλιά μας και προς την κοινωνία μας. Τα παράπονα από μόνα τους δεν βοηθάνε. Πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα, να καταλάβουμε το βάθος του και να επιχειρήσουμε να βρεθεί μία λύση. Το να παραπονιέται κάποιος μόνο, είναι απλώς μέρος του προβλήματος».  

 

9 Πώς διαχειρίζεστε αυτή η κατάσταση;

«Για να μην υπάρχουν αδέσποτα θα πρέπει να μην γίνονται εγκαταλείψεις και ανεπιθύμητες γέννες. Σαν εθελοντές κάθε χρόνο στειρώνουμε ένα μεγάλο βαθμό αδέσποτων ζώων. Το πρόβλημα δεν είναι οι γέννες των αδέσποτων. Αυτό είναι κάτι που πάνω κάτω ελέγχουμε. Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης, στην παιδεία και ευαισθητοποίηση του κόσμου».    

 

10 Ποιες είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής;

«Ο χώρος μας εδώ δεν μου επιτρέπει να εξηγήσω όλες τις ευθύνες της δημοτική αρχής, αλλά εν συντομία και κατά τον νόμο 4039/12, «Οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψής τους».

 

11 Τι θα θέλατε να αλλάξει από την πλευρά του δήμου; 

«Μέχρι τώρα ο δήμος έχει αγνοήσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και δεν έχει λάβει καθόλου τα μέτρα που ορίζει ο νόμος για αυτά. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους που αφορούν αυτόν απέναντι στα αδέσποτα». 

 

12 Είναι λύση η δημιουργία μεγάλων χώρων που θα φιλοξενούνται και θα σιτίζονται; 

«Δεν ξέρω εάν είναι ώριμη η κοινωνία μας για τέτοιες εγκαταστάσεις. Φοβάμαι ότι θα γίνεται ένα εύκολο μέρος για να εγκαταλείπονται τα ζώα και που σε λίγο διάστημα από τα προβλεπόμενα σκυλιά θα υπάρχουν πιο πολλά από όσα μπορεί να φιλοξενήσει. Το έχω δει το σκηνικό αυτό να επαναλαμβάνεται σε πολλά καταφύγια». 

 

13 Είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων; 

«Ο νόμος 4039/12 ίσως είναι ο πιο ολοκληρωμένος μέχρι σήμερα νόμος που έχουμε δει για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς στην χώρα μας.  Ωστόσο, πάντα υπάρχει χώρος για κάτι καλύτερο όσο εξελίσσεται μια κοινωνία και όταν βλέπουμε τους νόμους στην πράξη». 

 

14 Εχουν αυξηθεί τα αδέσποτα λόγω οικονομικής κρίσης ή αυτό είναι μύθος; 

«Διαβάζω και εγώ ότι ο αριθμός των αδέσποτων έχει αυξηθεί λόγω κρίσης. Δεν αμφισβητώ ότι εάν δεν έχει κάποιος να ταΐσει το παιδί του, το σκυλί της οικογένειας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθεί εγκαταλειμμένο. Για μένα τα 15 χρόνια που ασχολούμαι με τα αδέσποτα, βλέπω ότι ο αριθμός των αδέσποτων είναι μεγάλος».

 

15 Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις φόλες στην περιοχή;

«Η φόλα είναι, δυστυχώς, ένα συχνό φαινόμενο. Είναι μία απάνθρωπη, προμελετημένη πράξη που τιμωρείται με ποινή  φυλάκισης και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι μία λύση για την εξαφάνιση των αδέσποτων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάποιο άλλο εγκαταλειμμένο ζώο θα πάρει την θέση του, αφού η ουσία του προβλήματος δεν έχει αντιμετωπιστεί». 

 

16 Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν βρει ένα ζώο που έχει φάει φόλα;

«Το ιδανικό είναι να πάει το ζώο άμεσα στον κτηνίατρο.  Εάν δεν είναι αυτό εφικτό και δεν κάνει εμετό από μόνο του, η πρώτη βοήθεια είναι η απομάκρυνση από το σώμα του ζώου του δηλητηρίου που έχει φάει. Το καλύτερο είναι μία εμετική ένεση από έμπειρο άτομο και όχι λάδια και άλλα πρακτικά που μπορούν να προκαλέσουν εισρόφηση. Την ένεση αυτή την έχουν στα φαρμακεία. Βεβαίως το ζώο θα πρέπει να πάει στον κτηνίατρο στην συνέχεια». 

 

17 Ποια είναι η σημασία της στείρωσης; 

«Η στείρωση είναι χειρουργική επέμβαση που προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Είτε σε θηλυκό ή αρσενικό ζώο η στείρωση μπορεί να αυξήσει το διάστημα αλλά και την ποιότητα ζωής του ζώου, αφού μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει από κάποιους καρκίνους και άλλα νοσήματα. Τα ζώα είναι πιο ήρεμα, υπάκουα και δεν φεύγουν για να ζευγαρώσουν». 

 

18 Τι θα πρέπει να έχει κατά νου κάποιος που θα θελήσει να έχει ένα κατοικίδιο;

«Για να φέρουμε στο σπίτι μας ένα κατοικίδιο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας όχι μόνο την δική μας θέληση αλλά και τις ανάγκες του ζώου. Πρέπει να μελετήσουμε τι ακριβώς θέλουμε και να βρούμε ένα ζώο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας. Αυτή η δέσμευση είναι για την υπόλοιπη ζωή του ζώου και όχι μόνο όσο υπάρχει ο πρώτος ενθουσιασμός».

 

19 Υπάρχει η τάση να αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια σαν παιχνίδι που όταν το βαριόμαστε το εγκαταλείπουμε;

«Ακούγεται συχνά αυτό. Δεν γνωρίζω πόσο συχνά συμβαίνει στην πράξη. Για μένα αυτές οι συμπεριφορές έχουν να κάνουν με την έλλειψη ευθύνης. Οταν δεν κατανοούμε ή δεν μας ενδιαφέρουν οι συνέπειες των πράξεών μας.  Εχουν να κάνουν με την παιδεία μας και την κοινωνική μας συνείδηση ή την έλλειψη αυτής». 

 

20 Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που έχετε αντιμετωπίσει στην περιοχή;

«Δύσκολα να απαντήσω. Ισως ήταν ένα γατάκι που βρήκαμε με ένα σύρμα περασμένο κάτω από το δέρμα και γύρω από το λαιμό του. Ο απάνθρωπος δράστης το έσφιξε για να πνίξει το γατάκι αργά και βασανιστικά καθώς μεγάλωνε. Κάναμε κάποιες εβδομάδες να το πιάσουμε. Αφού ο κτηνίατρος το απελευθέρωσε από το σύρμα, μετά από δύο εβδομάδες σκοτώθηκε το γατάκι από αυτοκίνητο».  

 

Βιογραφικό

Η Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στον Καναδά. Οι γονείς της είναι από την περιοχή της Τριφυλίας. Στην Ελλάδα ζει από το 1996 και στα Φιλιατρά από το 2006. Είναι παντρεμένη και έχει επιχείρηση με τον άντρα της στα Φιλιατρά.


NEWSLETTER