Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 21:07

Ο καθηγητής Π. Θέμελης στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο καθηγητής Π. Θέμελης στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου

"Η Αρχαιολογία είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός"
«Η Αρχαιολογία είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς» είπε χθες στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο λίγο μετά τις 11.30 το πρωί.
Τον καθηγητή υποδέχτηκαν μουσικά οι μαθητές και οι καθηγητές του Βυζαντινού Συνόλου, με μελοποιημένους αρχαίους ελληνικούς ύμνους. Ο κ. Θέμελης δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρισκόταν στο Μουσικό Σχολείο και ευχαρίστησε τη διευθύντρια Τρισεύγενη Πουλοπούλου για την πρόσκληση.
«Μια δασκάλα, η κ. Αγγέλα, ήταν εκείνη που με έκανε να αγαπήσω το σχολείο. Θεωρώ πολύ σημαντικά τα Μουσικά Σχολεία - και αν δεν είχα ακολουθήσει τα φιλολογικά μαθήματα, σίγουρα θα ήθελα να ήμουν μαθητής σε ένα τέτοιο σχολείο. Στην αρχαιότητα η μουσική ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, διδασκόταν ανάμεσα στα άλλα βασικά μαθήματα», είπε ο κ. Θέμελης.
«Η καθημερινότητά μου μοιράζεται ανάμεσα στις αξιολογικές πραγματείες που ετοιμάζω στον υπολογιστή και στις ανασκαφές οι οποίες γίνονται στην ύπαιθρο. Αρα η ζωή μου έχει και πνευματική και σωματική κούραση, όμως αυτή η δραστηριότητα είναι που με κρατά ζωντανό», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια προβλήθηκαν φωτογραφίες από την προχθεσινή επίσκεψη του σχολείου στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στον οποίο οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την Ευγενία Μακρή. Ο καθηγητής μίλησε στα παιδιά για τις διαδικασίες και τα χρόνια που χρειάστηκαν για να έχει η Αρχαία Μεσσήνη τη σημερινή της μορφή. Για τις επίπονες ανασκαφές, την έρευνα του εδάφους, για τα πολύπλοκα μηχανήματα που χρειάστηκαν, για το σεβασμό που έδειξαν απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. «Κάθε φορά που κάνουμε μια ανασκαφή, δεν ξέρουμε τι θα βγει στο φως και αυτό είναι το συναρπαστικό. Το μαθαίνουμε τελευταία στιγμή. Επίσης, να ξέρετε πως το βασικό μέλημά μας δεν είναι το να αναλύσουμε... τις πέτρες που βρίσκουμε, αλλά το να ανακαλύψουμε ποιοι άνθρωποι "κρύβονται" πίσω από αυτές - το πότε, το γιατί, το πώς. Θέλουμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την κάθε ανακάλυψη, πάντα από ανθρωπολογικής πλευράς» ανέφερε ο κ. Θέμελης.
Αμέσως μετά, μίλησε στους μαθητές για τις ευρωπαϊκές διακρίσεις και τους επαίνους για την αρτιότητα του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη. «Από το Μάρτιο και μετά θα είναι επισκέψιμος για το κοινό και ο Ναός της Λιμνάτιδος, ο οποίος βρίσκεται πάνω σε μια πλαγιά. Ο επισκέπτης μετά από ένα τέταρτο περίπου της ώρας περπάτημα, θα μπορεί να το δει από κοντά... Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως πολύ σημαντικό είναι και το να συνεχίσουμε να έχουμε την ηθική στήριξη από όλους σας. Θέλουμε τους αρχαιολογικούς χώρους γεμάτους από κόσμο, όχι "νεκρά κελύφη"», συμπλήρωσε ο κ. Θέμελης - και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές του σχολείου.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER