Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 00:55

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σχολείων σε Διαβολίτσι και Λογγά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την κατάργηση των σχολείων σε Διαβολίτσι και Λογγά

Επί... ποδός ήταν χθες οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Διαβολιτσίου και των Λυκειακών Τάξεων Λογγάς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολικών μονάδων εν όψει των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε χθες το πρωί όταν έξω από το κτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Διαβολιτσίου έκλεισαν το δρόμο φωνάζοντας συνθήματα για το ενδεχόμενο κλείσιμο του Λυκείου και την ενσωμάτωσή του στο Λύκειο Μελιγαλά, ενώ οι Λυκειακές Τάξεις της Λογγάς χθες ξεκίνησαν κατάληψη.

Σήμερα στις 10 το πρωί στο σχολείο αναμένεται να βρεθεί και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κώστας Βασιλόπουλος. Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, από κοινού προέβησαν σε αυτή την κίνηση διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο κλείσιμο του σχολείου ενόψει των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Ο Σύλλογος των Γονέων του σχολείου είχε επισκεφθεί το γραφείο του προϊσταμένου προχθές το πρωί, όμως δεν έλαβε τις απαντήσεις που θα ήθελε και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε κατάληψη, η οποία δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσει.

Οι μαθητές και οι καθηγητές τους ζητούν να μην κλείσει το σχολείο τους, όπως είπε η διευθύντρια Βούλα Καβουρίνου. "Αγωνιούν για το μέλλον του σχολείου και για αυτό το λόγο ζήτησαν αυτή τη συνάντηση. Σήμερα περιμένουμε και το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο να είναι παρών" πρόσθεσε.

 

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ

Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κτήριο του ΟΤΕ στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στις 9 το πρωί. Στο γραφείο του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέβηκαν αρχικά εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Συλλόγου Γονέων, του Συλλόγου των Διδασκόντων, των διευθύνσεων των σχολείων και άλλοι φορείς.

Εκεί εξέφρασαν όλους τους προβληματισμούς τους σχετικά με το κλείσιμο του σχολείου, οι οποίοι σχετίζονταν με την απόσταση που θα πρέπει να διανύουν κάθε μέρα τα παιδιά, το χρόνο που θα χάνουν από τις μετακινήσεις (οι οποίες είναι δύσκολες λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και των κακών καιρικών συνθηκών) και το κόστος μεταφοράς τους.

Ζήτησαν από τον κ. Βασιλόπουλο να ξανασκεφτεί την πρότασή του, αφού όπως είπαν, θα προκύψουν νέα προβλήματα για την τοπική κοινωνία, αλλά και νέα έξοδα για το ελληνικό κράτος. Σαν ισχυρό τους επιχείρημα παρουσίασαν επίσης το φόβο της ερήμωσης της περιοχής τους. "Αφού δεν θα υπάρχει εκεί σχολείο, θα φύγουν και τα φροντιστήρια, θα πρέπει να έχουμε τα παιδιά σε ένα συνεχές πήγαινε - έλα με το Μελιγαλά. Πώς θα πληρώσουμε τη βενζίνη, πώς θα αντέξουμε στα έξοδα; Θα πρέπει να μετακομίσουμε στην Καλαμάτα; Στα χωριά έχουν επιστρέψει οικογένειες πρόσφατα, λόγω οικονομικής κρίσης, τώρα θα τις κάνουμε να ξαναφύγουν;" αναρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των γονέων. "Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας σας τιμά;" έσπευσαν ακόμη να ρωτήσουν.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και συγκέντρωσε όλα τα ψηφίσματα που του παρέδωσαν (δηλώσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα και στατιστικά των επιτυχιών του σχολείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Είπε πως θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και πως ακόμη δεν έχει παρθεί καμία επίσημη απόφαση. Εκανε σαφές όμως για ακόμη μια φορά πως τα κριτήρια των όποιων αλλαγών είναι πρωτίστως παιδαγωγικά και πως το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φτιάξει "σχολεία μαμούθ". "Θέλουμε τα παιδιά να αναπτύσσουν μεταξύ τους την άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό" τόνισε.

Τόσο οι γονείς, όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι δεν φάνηκαν να μένουν ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν. Λίγο αργότερα, στο γραφείο του διευθυντή ανέβηκαν οι μαθητές, οι οποίοι μετά από μια σύντομη συνομιλία μαζί του, δήλωσαν πως από σήμερα το σχολείο θα ξεκινούσε κατάληψη.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER