Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 19:17

Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους αρχαιολογικούς χώρους από το ΚΠΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους αρχαιολογικούς χώρους από το ΚΠΕ Καλαμάτας

Δεύτερη μεταξύ 48 προτάσεων αξιολογήθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Erasmus+" - Δράση ΚΑ2 «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης» και τελικά επελέγη για υλοποίηση για την περίοδο 2015 - 2018. 

Το ενδιαφέρον του νέου αυτού προγράμματος, έγκειται στο γεγονός ότι για 1η φορά μαθητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που ζουν και δρουν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία Μεσσήνη, Βερόνα και Ταραγκόνα), θα ασχοληθούν με την γνώση του παρελθόντος, την αναβίωση των αρχαιολογικών χώρων, την αξιοποίησή τους για το μέλλον και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Το ΚΠΕ Καλαμάτας, ως συντονιστής του έργου διοργανώνει πενθήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο από αύριο το απόγευμα έως και την 1 Δεκέμβρη το μεσημέρι, στην Καλαμάτα και σε επιλεγμένα σημεία της Μεσσηνίας. Αυτό εντάσσεται στην έναρξη εργασιών του προγράμματος και θα συμμετέχουν τα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των φορέων - εταίρων του έργου. Από την Ελλάδα, εκτός από το ΚΠΕ Καλαμάτας, συμμετέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Γυμνάσιο Θουρίας και το Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης. Αύριο το βράδυ στο ξενοδοχείο «Φαραί» θα γίνει η υποδοχή των Ευρωπαίων εταίρων και η παρουσίαση των κεντρικών δραστηριοτήτων του έργου.

Την Παρασκευή το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Φαραί», θα γίνει η παρουσίαση του έργου και των συνεργαζόμενων φορέων, καθώς και εισηγήσεις από τους εταίρους, με επίτιμο καλεσμένο τον αρχαιολόγο και καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στις 11, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου.

Το Σάββατο το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΚΠΕ Καλαμάτας, θα παρουσιαστεί η παιδαγωγική θεωρία που θα στηρίξει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του έργου και στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο Εργαστήριο Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης για πρακτική εξάσκηση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει οργανωμένη επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας με συντονισμό από  τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καλαμάτας. Την Κυριακή  το πρωί, θα γίνει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, όπου και θα υποδεχτεί τους εταίρους ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιήγηση με μελέτη και έρευνα του αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχουν οργανώσει και θα συντονίσουν τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καλαμάτας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με την τοπική κοινωνία και επιχειρηματίες της περιοχής. 

Τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Γυμνάσιο Θουρίας και στο ΕΠΑ.Λ Μεσσήνης, όπου οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε διαδικτυακή πλατφόρμα τρισδιάστατης απεικόνισης εικονικού κόσμου. Το απόγευμα, σειρά έχει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη το μεσημέρι.


NEWSLETTER