Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 08:59

Ξεκινά η εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο - 10.000 βαρέλια την ημέρα στο τέλος του 2017

Γράφτηκε από την

 

Την έναρξη της περιόδου εκμετάλλευσης 25 ετών για το κοίτασμα του Κατακόλου στο Νομό Ηλείας, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το capital.gr «Πολύ πρόσφατα, εγκρίθηκε η μετατροπή της άδειας έρευνας σε άδεια εκμετάλλευσης, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της επένδυσης ύψους 50 εκατ. δολαρίων με στόχο τα 10 εκατομμύρια βαρέλια που θεωρούνται απολήψιμα από το συνολικό κοίτασμα των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών.»

Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη θα γίνει με οριζόντιες γεωτρήσεις από τη στεριά προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Κατακόλου είναι επιβεβαιωμένο καθώς στο παρελθόν έχει πραγματοποιηθεί γεώτρηση που έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πετρελαίου ενώ, όπως είπε ο κ. Ρήγας, η σημασία της εκμετάλλευσης είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και για τις προοπτικές που υπάρχουν σε πιθανά άλλα κοιτάσματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τέσσερις άξονες στρατηγικής της Energean αφορούν:

- τις επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής στο κοίτασμα του Πρίνου της Καβάλας (10.000 βαρέλια ημερησίως στα τέλη του 2017)

- την ανάπτυξη του Κατακόλου

- την ανάπτυξη των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και

- την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ελληνική αγορά.

Σε ανακοίνωσή της η Energean Oil επισημαίνει ότι με βάση τη συμφωνία:

- Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου. 

- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος. 

- Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16

Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε θέση (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα. 

Η Energean πρόκειται να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου έως το τέλος Φεβρουαρίου  2017, το οποίο θα παρουσιαστεί, όπως άλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, και στην τοπική κοινωνία. Ο νέος προγραμματισμός της Energean Oil & Gas παραπέμπει στο 2018 για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την χρήση της προηγμένης τεχνολογίας την οποία η Energean έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στον Πρίνο όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.”