Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 16:41

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας - Ενωση Καταναλωτών Μεσσηνίας: Νέου τύπου πυρηνελαιουργεία 

Γράφτηκε από την

Από τη μελέτη της ομάδας του "Δημόκριτου" εξετάστηκαν τα εξής: Τα υγρά απόβλητα των πυρηνελαιουργείων και οι αέριοι ρύποι τους. Ενώ το σχέδιο αναφέρεται και στα ελαιοτριβεία εν τούτοις δεν έγιναν παρά μόνο νύξεις. Ωστόσο τα προβλήματα των υπαρχόντων πυρηνελαιουργείων ξεκινούν από τα ελαιοτριβεία.

Τα πυρηνελαιουργεία που εξετάζονται στο σχέδιο είχαν σχεδιαστεί για να επεξεργάζονται τους ελαιοπυρήνες των 3φασικών ντεκάντερ των ελαιοτριβείων. Με την εισαγωγή όμως των 2φασικών ντεκάντερ το σκηνικό άλλαξε. Γιατί άλλες οι προδιαγραφές των μεν και άλλες οι προδιαγραφές των δε. Στην πρώτη περίπτωση προέκυπτε και προκύπτει ένα υποπροϊόν με λιγότερη υγρασία αλλά άπειρα υγρά απόβλητα με τεράστιο όγκο ρυπαντών που απορρίπτονται στους αποδέκτες. Στη δεύτερη περίπτωση προκύπτει ένα υποπροϊόν το οποίο δεν είναι απόβλητο αλλά γνήσιο υποπροϊόν χωρίς υγρά απόβλητα παρά μόνο τα υγρά αυτής της ίδιας της ελιάς. Αυτή είναι η υγρασία που περιέχεται στο υπόλειμμα.

Το πρόβλημα στα υπάρχοντα πυρηνελαιουργεία ξεκινά από την συνεπεξεργασία από αυτά τα πυρηνελαιουργεία των σύμμικτων ελαιοπυρήνων, τόσο των 3φασικών όσο και του υποπροϊόντος των 2φασικών. Ωστόσο, η φιλοσοφία των δύο αυτών διαδικασιών εξαγωγής του ελαιολάδου είναι διαφορετική. Επομένως τα προβλήματα προέρχονται από αυτήν την συνεπεξεργασία και την εμμονή

να παράγουμε και από τους δύο τύπους υπολειμμάτων πυρηνέλαιο. Αυτό είναι αδύνατον γιατί άλλη η σύσταση των υποπροϊόντων των 2φασικών και άλλη των 3φασικών. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των υποπροϊόντων και να δούμε αν μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει η επεξεργασία  των 3φασικών πυρήνων με ξήρανσή τους. Οσον αφορά τα υποπροϊόντα των 2φασικών ελαιοτριβείων μπορούν να επεξεργαστούν χωρίς την ξήρανση του υποπροϊόντος. Αρα η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική.

Ας εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει με τα 2φασικά ελαιοτριβεία και τα αντίστοιχα νέου τύπου πυρηνελαιουργεία. Ολες οι διαδικασίες τους είναι οικολογικά και οικονομικά συμβατές. Το μέλλον ανήκει πλέον στα 2φασικά ελαιοτριβεία (οικολογικά ελαιοτριβεία) και ταυτόχρονα στα νέου τύπου (οικολογικά) πυρηνελαιουργεία, διότι:

- Δεν προστίθεται επί πλέον νερό στο ντεκάντερ για το διαχωρισμό του ελαιολάδου από την πούλπα και ελαιοπυρήνες, για την εξαγωγή του λαδιού.

- Δεν παράγεται ούτε μια σταγόνα υγρών αποβλήτων. Η υγρασία του πυρήνα είναι αποκλειστικά το υγρό της ελιάς.

- Εξοικονομούνται χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου με τη μη απώλειά τους σε απόβλητα.

- Παράγεται ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας με όλα τα συστατικά της ελιάς.

- Δεν υπάρχουν αέριοι ρύποι.

- Υπάρχει διαχωρισμός του κουκουτσιού από την πούλπα στα νέου τύπου πυρηνελαιουργεία χωρίς απόβλητα, με υψηλή θερμαντική αξία.

- Παράγεται από την πούλπα επί πλέον έλαιο τύπου ρεπάσο. Δεν παράγεται πυρηνέλαιο. 

- Εξάγονται από την επεξεργασμένη υπόλοιπη πούλπα φαινόλες υψηλής αξίας. Το υπόλοιπο της πούλπας γίνεται κομπόστ.

 

9 παραγωγικές διαδικασίες - 9 πλεονεκτήματα   

Ας εξετάσουμε τι συμβαίνει με τα «κλασικού» τύπου 3φασικά ελαιοτριβεία και τα αντίστοιχα πυρηνελαιουργεία. Ολες οι διαδικασίες των 3φασικών ελαιοτριβείων και αντίστοιχων πυρηνελαιουργείων οδηγούν σε παραγωγή ρύπων και είναι οικονομικά ασύμβατες. Προτίθενται τόνοι νερού στο ντεκάντερ για το διαχωρισμό του ελαιολάδου. Απορρίπτονται αυτοί οι τόνοι καθαρού νερού που γίνονται απόβλητα στους αποδέκτες τους οποίους ρυπαίνουν, διότι είναι αδύνατη ή υπερβολικά κοστοβόρα η επαναχρησιμοποίησή τους. Χάνονται χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου στα υγρά απόβλητα. Παράγεται ελαιόλαδο μέτριας διατροφικής αξίας. Για να εξαχθεί το πυρηνέλαιο οι πυρήνες με τα υπολείμματά τους ξηραίνονται σε θερμοκρασίες 400 βαθμών Κελσίου. Εχουμε παραγωγή αέριων ρύπων με υψηλές ρυπαντικές ιδιότητες, αρνητικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η εξαγωγή του πυρηνέλαιου γίνεται με χρήση εξανίου. Πλήρως υποβαθμισμένο λιπαρό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ελαιόλαδο. Ο πυρήνας που απομένει έχει πολύ μικρή θερμαντική αξία. Οι φαινόλες έχουν εξαφανιστεί με τα υγρά απόβλητα στους αποδέκτες με όλες τις αρνητικές συνέπειες στα οικοσυστήματα των ποταμιών, των ρεμάτων και των λιμνών αλλά και του υδροφόρου.

 

9 παραγωγικές(;) διαδικασίες - 9 μειονεκτήματα 

Αν συγκρίνουμε τα οφθαλμοφανή πλεονεκτήματα των 2φασικών ελαιοτριβείων σε σχέση με τα απολύτως εμφανή μειονεκτήματα των 3φασικών, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα 3φασικά ελαιοτριβεία μεταφέρεται στα «κλασικά» πυρηνελαιουργεία και επομένως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν.

Η τεχνολογία των 3φασικών είναι ξεπερασμένη, όπως και των αντίστοιχων πυρηνελαιουργείων. Δεν υπάρχει κανένας πλέον λόγος να υπάρχουν 3φασικά ελαιοτριβεία και αντίστοιχα πυρηνελαιουργεία. Κάθε προσπάθεια να κρατηθούν στην παραγωγική διαδικασία είναι λάθος επιλογή. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει φθηνή τεχνολογία προστασίας από τους αέριους ρύπους που παράγονται με ξήρανση στους 400 βαθμούς Κελσίου. Τα ειδικά αυτά φίλτρα θα είναι πανάκριβα (αν υπάρχουν) που θα καθιστούν κάθε επένδυση αντιοικονομική. Αλλά τελικά ακόμη και τα πανάκριβα αυτά φίλτρα δεν μπορούν να κατακρατήσουν την εκπομπή υγροποιημένων αερίων και οσμών. Μια μελέτη κόστους - οφέλους μπορεί να αποδείξει το ανέφικτο οικονομικά και οικολογικά των κλασικών πυρηνελαιουργείων αφού θα πρέπει να υπολογιστούν και τα «εξωτερικά κόστη», δηλαδή σπατάλη νερού, βαριά ρύπανση και μόλυνση, επίταση του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, επιπτώσεις στην υγεία των οικοσυστημάτων και του ανθρώπου. Τεράστιες ποσότητες νερού που ρυπαίνονται με βαρείς ρύπους εκατοντάδες φορές πάνω από τα όρια. Ρύπανση και μόλυνση των αποδεκτών με αυτά τα απόβλητα. Τεράστιες εκτάσεις αέρος που ρυπαίνονται από τους αέριους ρύπους με σχεδόν τοξικά και ανθυγιεινά απαέρια. Επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επίταση της κλιματικής αλλαγής. Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα. Η άσκοπη οικονομική επιβάρυνση με ατελέσφορες τεχνολογικές διαδικασίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τεχνολογία που αποδεικνύεται αντιοικονομική και αντιοικολογική τίθεται στο αρχείο της ιστορίας.

 

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Δεν είναι τυχαίο πως οι Ισπανοί στην Ανδαλουσία, στο Συνεταιρισμό του Ελ Τεχάρ, πριν από το 1996, δηλαδή πριν από 20 χρόνια, είχαν εισάγει την τεχνολογία των 2φασικών ντεκάντερ. Ολο το υπόλειμμα, το υποπροϊόν από την έκθλιψη των ελιών, το οδήγησαν για καύση και παραγωγή ενέργειας.

Εάν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς υπάρχει και αυτή η εναλλακτική, την οποίαν βέβαια εμείς δεν θα πρέπει να την ακολουθήσουμε έναντι των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία των νέου τύπου πυρηνελαιουργείων που παράγουν από το υποπροϊόν χρήσιμα προϊόντα, όπως φουρνόξυλο, λάδι ρεπάσο, πούλπα λιπασματοποιήσιμη και φαινόλες!

 

Ιδού η ελιά, το χρυσάφι μας!

Παραγωγή εκτός των πιο πάνω προϊόντων, κυρίως το λάδι, ξύλα για τις σόμπες και τα τζάκια και επί πλέον κλαδέματα των δέντρων για συλλιπασματοποίηση με την πούλπα. Τέθηκαν από το σχέδιο θέματα που ήταν μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστα εκτός από τις οσμές, αλλά δεν είναι το θέμα μόνο οι οσμές. Υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις που προέρχονται από τα 3φασικά ντεκάντερ των ελαιοτριβείων και τις οποίες καταδείξαμε. Θα επανέλθουμε συμπληρωματικά όταν δημοσιευθούν για διαβούλευση και οι προτάσεις που περιέχονται και αναφέρονται στο παραδοτέο Π.6.1-3 του σχεδίου.

Με τιμή,

Ο πρόεδρος                                                                Η γραμματέας

Στέφανος Λεων. Κουνιάδος                                   Νίκη Θεοδωροπούλου - Καράπη