Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 18:42

Σημαντικό έργο στο Κέντρου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής Γαργαλιάνων (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω, όταν ξεκίνησα, πριν λίγες ημέρες για τον Πύργο Τριφυλίας, λίγο έξω από το οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του σταθμού επανένταξης και μόνιμης φιλοξενίας ανάπηρων πουλιών και ζώων του Κέντρου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής (ΚΕΠΠΑΖ).

Εντάξει, ήξερα ότι το Κέντρο στελεχώνουν άνθρωποι ειδικευμένοι στην φροντίδα και την επανένταξη τραυματισμένων ειδών της άγριας πανίδας -κατά βάση πτηνών- αλλά αυτό που είδα και εισέπραξα, μετά τη γνωριμία και την κουβέντα μαζί τους, ήταν η απέραντη αγάπη τους για τη φύση και το κάθε πλάσμα της... Είτε φτερωτό, είτε έρπον, είτε... μαλλιαρό τετράποδο.

Το ΚΕΠΠΑΖ Γαργαλιάνων, όπως λέει ο πρόεδρός του Γιώργος Γεωργακόπουλος στο eleftheriaonline.gr ξεκίνησε στις αρχές του 2012 και έως τα τέλη του 2014 ως σταθμός Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων) στη Μεσσηνία, για να αποτελέσει στη συνέχεια και μέχρι σήμερα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, που όμως για την αντιμετώπιση των περιστατικών -που αφορούν πτηνά- συνεργάζεται με τα υπόλοιπα αντίστοιχα Κέντρα στην Ελλάδα, το ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα και την “Αλκυόνη” στην Πάρο. Συνεργασία υπάρχει επίσης και με όλα τα αδειοδοτημένα Κέντρα που εξειδικεύονται σε άλλα είδη άγριας πανίδας.

Στη διάρκεια των 5 χρόνων λειτουργίας αντιμετωπίστηκαν συνολικά περί τα 4.000 περιστατικά. Ως ΚΕΠΠΑΖ έχει αντιμετωπίσει περί τα 1.000 περιστατικά, με τα 700 από αυτά τα δύο τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μόλις το 5% των τραυματισμένων πουλιών φθάνουν στα κέντρα περίλθαλψης -περί τα 10.000 πουλιά τον χρόνο.

Στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 εθελοντές που συνεργάζονται με το ΚΕΠΠΑΖ, οι 10 στη Μεσσηνία και οι υπόλοιποι σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ηλεία και Ανατολική Μάνη.

Σε καθημερινή βάση, o Γιώργος Γεωργακόπουλος, μαζί με τα μέλη του Κέντρου Ματίνα Πάλλη -που για αρκετά χρόνια δούλεψε στο ΕΚΠΑΖ της Αίγινας- και Θάνο Καραχούντρη, φροντίζουν τους 95 “ενοίκους” του σταθμού, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πουλιά -μεταξύ των οποίων γεράκια, μπούφοι, χουχουριστές, γλάροι, περιστέρια, χήνες, πάπιες...

Τα ποσοστά επιτυχίας του ΚΕΠΠΑΖ είναι αξιοσημείωτα, καθώς στο 66% των περιστατικών γίνεται αποκατάσταση και το πουλί επιστρέφει στη φύση: “Οταν ολοκληρωθεί η νοσηλεία και η ενδυνάμωσή τους, τα άγρια πουλιά απελευθερώνονται ξανά στη φύση”, λέει η Μ. Πάλλη, σημειώνοντας ότι η περιοχή κοντά στο Πυργάκι είναι μία από τις τρεις πανελλαδικά που γίνεται κάτι τέτοιο (μία ακόμα είναι στη Θεσσαλονίκη κι άλλη μία στη Λευκάδα).

Οι δυσκολίες, όπως αναφέρει ο Γ. Γεωργακόπουλος, είναι τεράστιες, καθώς τα περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά και αρκετά από αυτά σοβαρά. Οι πρώτες βοήθειες, οι καθημερινές ιατρικές υπηρεσίες, η νοσηλεία, τα φάρμακα και η τροφή για τόσα πουλιά και ζώα, κοστίζουν, όμως ελάχιστη είναι μέχρι στιγμής η βοήθεια τρίτων προς το Κέντρο, το οποίο καλύπτει τα έξοδά του κυρίως από την... τσέπη των μελών του ή από προσφορές σε είδος διαφόρων ανθρώπων, ενώ σημειώνει και τη συνδρομή που παρέχει στο Κέντρο η Costa Navarino, όπως και τη συνεργασία του ΚΕΠΠΑΖ με την κτηνίατρο Χριστίνα Καντζιλιέρη, στην Καλαμάτα.

Στα 5 στρέμματα του ΚΕΠΠΑΖ, εκτός από τους προσωρινούς... φτερωτούς ενοίκους, υπάρχουν και... μόνιμοι “κάτοικοι”, μεταξύ των οποίων ο Ελβις το ελαφάκι, ο... Ιντεφίξ το νεαρό αγριογούρουνο, αλλά και μια χαριτωμένη παπαγαλίνα, η Ανούα. Επίσης, στο Κέντρο παραμένουν και ορισμένα από τα άγρια πουλιά που η κατάστασή τους δυστυχώς δεν επιτρέπει να αφεθούν ξανά στη φύση, καθώς είτε έχουν πρόβλημα με τα φτερά τους ή με την όρασή τους...

Από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου το ΚΕΠΠΑΖ είναι επισκέψιμο, για σχολεία ή ιδιώτες και πραγματικά είναι κάτι που αξίζει να το κάνει κάποιος για να ενημερωθεί, αλλά και να συνδράμει το έργο του Κέντρου με τον τρόπο που αυτός θα επιλέξει... Η εγγραφή στο ΚΕΠΠΑΖ κοστίζει εφάπαξ 5 εύρω και η ετήσια συνδρομή είναι μόλις 20 ευρώ.

Χαρακτηριστικό δείγμα της όμορφης -αλλά σκληρής- προσπάθειας, δίνει η πιο κάτω ανάρτηση από τη σελίδα του ΚΕΠΠΑΖ στο Facebook

“Βροχή. ομίχλη και κρύο. Σάββατο 26 του Νοέμβρη 17.15 στον σταθμό επανένταξης και μόνιμης φιλοξενίας ανάπηρων πουλιών και ζώων του Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής. Για εμάς, μια ακόμη καθημερινή χειμωνιάτικη βάρδια τελειώνει. Τα ζώα και τα πουλιά ταϊσμένα, με φρέσκο νερό και στεγασμένα. Φρέσκο κοτόπουλο οι Μπούφοι, οι Γερακίνες, οι Χουχουριστές και το Βραχοκιρκίνεζο, σπόροι και καλαμπόκι τα Περιστέρια, τα Ορτύκια και οι Δεκαοχτούρες, πίτουρα και καλαμπόκι για τις Πάπιες και τις Χήνες, ψαροκέφαλα ο Γλάρος, τριφύλλι και άχυρο τα μηρυκαστικά, ποικιλία για τον Αγριόχοιρο και τις αμερικάνικες νεροχελώνες, φρούτα και καρπούς ο παπαγάλος και χορτάτοι οι σκύλοι φύλακες μας.

Εμείς βρεγμένοι και κουρασμένοι, αλλά για μια ακόμα μέρα είναι όλα εντάξει.

Η δημοσίευση αυτή δεν έχει σκοπό να εισπράξει μπράβο και like.

Ούτε να ταΐσει την ματαιοδοξία μας. Ελπίζουμε σε ευαισθητοποίηση έστω και ενός συνανθρώπου μας. Με γνώση, ευαισθησία, παιδεία και με την παραδοχή όλων πως τον κόσμο μας τον μοιραζόμαστε μαζί τους, θα μπορέσουμε κι εμείς να ξεκουραστούμε. Οταν κανένα πυροβολημένο Γεράκι, κανένα δηλητηριασμένο νυκτόβιο και κανένα εγκαταλελειμμένο παπαγαλάκι και χελωνάκι δεν θα χρειάζεται την φροντίδα μας θα είμαστε στεγνοί κάθε χειμώνα. Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας

Οι Εθελοντές του ΚΕΠΠΑΖ”.

 

Οι ενδιαφερόμενοι να συνδράμουν ή αυτοί που θέλουν να ενημερώσουν για κάποιο περιστατικό, μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση το τηλέφωνο 6985 620111 ή να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση keppazgr@gmail.com