Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 09:10

Φήμες και σενάρια για ρύπανση: Το φυτοπλαγκτόν άδειασε την παραλία της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Φήμες και σενάρια για ρύπανση: Το φυτοπλαγκτόν άδειασε την παραλία της Καλαμάτας (βίντεο)

Την επανεμφάνισή του έκανε χθες στη θάλασσα της Καλαμάτας το φυτοπλαγκτόν, που φαίνεται ως μια καφέ κηλίδα και οφείλεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και την κατεύθυνση του ανέμου.

Η εικόνα της θάλασσας, σε συνδυασμό με την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών για τη διαχείριση των λυμάτων, προκάλεσε ανησυχία και φούντωσε σενάρια και κάθε μορφής τερατολογίες.

Επί της ουσίας, ο νότιος άνεμος σε συνδυασμό με τη χθεσινή άνοδο της θερμοκρασίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι συνέβαλε στην εμφάνιση του φυσικού αυτού φαινομένου -το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Το φαινόμενο μάλιστα δεν περιορίστηκε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, εκτεινόταν από την παραλία του Κορδία έως και τη Σάνταβα. Ενα ακόμα δείγμα δηλαδή ότι δεν θα μπορούσε να είναι ρύπανση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η κηλίδα θα περιοριζόταν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι. Πάντως, όσοι χθες κατέβηκαν για πρωινό μπάνιο στις παραλίες της Καλαμάτας θορυβήθηκαν και δεν μπήκαν στη θάλασσα, ενώ και το Λιμεναρχείο ανταποκρίθηκε γρήγορα και έβγαλε έξω ξεχωριστό κλιμάκιο για το λόγο αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις προηγούμενες φορές που εμφανίστηκε αυτή η καφέ κηλίδα, πάρθηκαν δείγματα και έγιναν αναλύσεις που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για φυτοπλαγκτόν.


NEWSLETTER