Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 09:36

Καίει από χθες η φωτιά στον ΧΑΔΑ Μελιγαλά: Συνεχές το έγκλημα με τις χωματερές (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καίει από χθες η φωτιά στον ΧΑΔΑ Μελιγαλά: Συνεχές το έγκλημα με τις χωματερές (βίντεο)

 

Συνεχές είναι το έγκλημα στη Μεσσηνία με τις χωματερές που λειτουργούν και πιάνουν φωτιά, επιδεινώνοντας τη ρύπανση στο περιβάλλον και απειλώντας τη δημόσια υγεία.

Χωματερές που έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί, αλλά παρά τις υποσχέσεις εξακολουθούν να δέχονται σκουπίδια. Η μοναδική αντίδραση των υπηρεσιών είναι να επιλαμβάνονται, όταν προκαλείται φωτιά, να διαπιστώνουν τις περιβαλλοντικές παραβάσεις και το πρόστιμο να επιβάλλεται μετά από πολλούς μήνες. Οσον αφορά την παραπομπή των σοβαρών αυτών υποθέσεων στον εισαγγελέα, φαίνεται να γίνεται για τυπικούς λόγους και οι περισσότερες, αν όχι όλες, δεν φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.

Χθες στις 5 το πρωί έπιασε ξανά φωτιά η χωματερή στο Μελιγαλά, στον “Προφήτη Ηλία”, μια ανάσα από την πόλη, που βρίσκεται σε λειτουργία. Οταν ξημέρωσε η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική. Επενέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις και οχήματα του δήμου, αλλά οι καπνοί στις χωματερές δεν σβήνουν εύκολα και η προσπάθεια συνεχιζόταν μέχρι αργά και θα συνεχίζεται για μέρες.

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος παραδέχθηκε ότι “εκεί ρίχναμε τα σκουπίδια” και παρατήρησε πως “τώρα, μετά τη φωτιά δεν θα τα ξαναρίξουμε”. Ενημέρωσε ότι είναι μεταξύ των χωματερών που πρόκειται να αποκατασταθούν κι επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης, το αδιέξοδο που πλέον δημιουργείται, δηλώνοντας: “Τώρα δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε λύση που δεν είναι εύκολη. Δεν μπορεί τα σκουπίδια να μείνουν στο δρόμο. Εξετάζουμε σοβαρά την περίπτωση της μεταφοράς, είναι λύση ανάγκης”. 

Ο κ. Σταθόπουλος υπενθύμισε ότι “έγιναν προσπάθειες, κοινές με το Δήμο Μεσσήνης για προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά υπήρχαν αντιδράσεις από τον κόσμο που δεν ήθελε τα σκουπίδια στην περιοχή του, ενώ και η αδειοδότηση για τέτοιους χώρους δεν είναι εύκολη. Κανένας νέος χώρος δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία 3 - 4 χρόνια”. Ο δήμαρχος κάλεσε τους δημότες της Οιχαλίας να περιορίσουν να βγάζουν σκουπίδια στο δρόμο, στους κάδους, όσο είναι δυνατόν, για να μην εκραγεί το πρόβλημα.

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη φωτιά, τη χωματερή και το όλο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελιγαλά Νίκος Κυρκιλής. Χαρακτηριστικά σημείωσε: “Αποκατέστησαν τις άλλες χωματερές και όλα τα σκουπίδια της βόρειας Μεσσηνίας τα έχουν κουβαλήσει εδώ, στη χωματερή του Μελιγαλά, 50 μέτρα από τα σπίτια, δίπλα σε ζώα και σε ελαιοπερίβολα. Δεν ξέρω από πού κατευθύνεται αυτό, ξέρω όμως ότι για να λυθούν αυτά τα προβλήματα πρέπει κάποιος να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Ομως κανείς δεν το κάνει, ούτε για την κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά ούτε για την προσωρινή. Για την προσωρινή μάλιστα διαφωνήσανε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση, αφού κάθε φορά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Κι έτσι έμεινε η “εύκολη λύση” του Μελιγαλά, να φέρνουν δηλαδή τα σκουπίδια σε μια χωματερή παράνομη και ανεξέλεγκτη. Ρώτησα τον καθένα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει, αλλά κανένας δεν μου απάντησε. Ομως δεν χρωστά τίποτα ούτε ο κόσμος, ούτε τα ζώα, ούτε οι ελιές μας. Κι ενώ έχουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα για προσωρινή διαχείριση, σε κάποιο μέρος μακριά από κατοικίες, λύση δεν δίνεται γιατί θέλουν όλοι να τα έχουν καλά με όλους. Τώρα, από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να μας καλούν όλους τους προέδρους για τα πυρηνελαιουργεία, σε μια... εθιμοτυπική συνεδρίαση που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με παρόντες όλους τους... επαΐοντες για να μας πουν ξανά τα ίδια. Πρέπει να υπάρξουν οριστικές λύσεις και για τα σκουπίδια και για τα πυρηνελαιουργεία, αλλιώς η κατάσταση θα συνεχίσει να παραμένει έτσι για άλλα 100 χρόνια”.

Για τη φωτιά και την κατάσταση στη χωματερή στο Μελιγαλά την αντίδρασή του εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Δημητρακόπουλος.


NEWSLETTER