Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017 09:28

Μόνο ένα πυρηνελαιουργείο της Μεσσηνίας συνεργάζεται με τις αρχές για τη μείωση των ρύπων

Γράφτηκε από τον
Μόνο ένα πυρηνελαιουργείο της Μεσσηνίας συνεργάζεται με τις αρχές για τη μείωση των ρύπων

Μόνο ένα από τα 4 μεγάλα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση - διαπιστωτική πράξη της Περιφερειακής Ενότητας, για κατάθεση πλήρους τεχνικού υπομνήματος για την άρση των διαπιστωμένων παραβάσεων.

Πρόκειται για την εταιρεία “Πυρήνας Α.Ε.” (ιδιοκτησίας Κουτέλα), στην περιοχή μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης, που εγκατέστησε πιλοτικό σύστημα στην προσπάθεια να μειώσει τους ρύπους, τις σοβαρές υπερεβάσεις στα αέρια των καμινάδων, τα οποία διαπίστωσε η έρευνα του “Δημόκριτου” και τα επιβεβαίωσε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, η εταιρεία ήρθε σε επαφή με την υπηρεσία και προχώρησε σε μελέτη. Απευθύνθηκε σε εξειδικευμένες εταιρείες αντιρρύπανσης και εγκατέστησε πιλοτικό σύστημα πλυντηρίδας για κατακράτηση σωματιδίων, που έχει εγκατασταθεί σε πυρηνελαιουργείο στην Ιταλία.

Με τη δοκιμαστική λειτουργία θα εξεταστεί και θα διαπιστωθεί η αποδοτικότητα και η λειτουργικότητα του συστήματος. Αν αποδειχθεί ότι έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε εγκατάσταση πλήρους πλυντηρίδας στο σύνολο του εργοστασίου.

Οσον αφορά τα άλλα 3 μεγάλα πυρηνελαιουργεία του νομού που είχαν αρνητική στάση, απάντησαν με διαφορετικό τρόπο: Το ένα ζήτησε παράταση 30 ημερών που δεν την τήρησε. Το άλλο δήλωσε 

πως θα εγκαταστήσει δικό του εργαστήριο μετρήσεων και με βάση αυτές τις μετρήσεις θα καταθέσει το υπόμνημά του. Το τρίτο αμφισβήτησε τις υπερβάσεις, υποστήριξε ότι οι μετρήσεις μπορεί να μην είναι εκτός ορίων. και υπέβαλε ένσταση για τον τρόπο που έγιναν οι μετρήσεις και αίτηση θεραπείας για επανεξέταση και ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER