Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 16:09

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας - Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας: Διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή

Γράφτηκε από την
Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας - Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας: Διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή

 

Με λίγα λόγια 

1ον. Η λύση του προβλήματος απορρίμματα είναι η «διαλογή στην πηγή».

2ον. Απαιτούνται οι υποδομές από τον δήμο, που συγκεκριμένα πρέπει να αποδεχτεί να αναπτυχθεί ο τρίτος κάδος για τα απορρίμματα.

3ον. Ενεργοποίηση των ευθυνών των πολιτών.

4ον. Ο δήμος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΥΑΚ κοινοποιεί εν περιλήψει τον κανονισμό καθαριότητας και ειδικότερα τις διατάξεις του τρόπου διαλογής για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

5ον. Επιτροπή -διαπαραταξιακή- εκδίκασης των παραβατικών συμπεριφορών.

6ον. Ο κανονισμός καθαριότητας είναι νομικό κείμενο με δικαιώματα και υποχρεώσεις και νομικές συνέπειες τόσο για τον δήμο όσο και για τους δημότες - πολίτες - επισκέπτες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες νομικές διατάξεις, με διακριτούς αλλά αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους υπεύθυνοι για τη διαχείριση είναι οι κύριοι, δηλαδή αυτοί που παράγουν τα απορρίμματα (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και φυσικά ο κάθε δήμος που υποχρεούται να παρέχει τις υποδομές (κάδους ή οποιοδήποτε πρόσφορο μέσον) που θα συλλέγονται τα απορρίμματα και θα διοχετεύονται προς επεξεργασία. Επομένως η ευθύνη διαχωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι να υπάρχουν οι υποδομές. Λέγοντας υποδομές εννοούμε τη δυνατότητα του πολίτη να διαχειριστεί τα απορρίμματά του με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή (μέσα στο νοικοκυριό, μέσα στην επιχείρηση, μέσα στο γραφείο). Το δεύτερο στάδιο είναι η ευθύνη των δημοτών - πολιτών να τηρήσουν τον κανονισμό καθαριότητας σχολαστικά και να συμβάλουν στην επιτυχία του σκοπού της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων τους μέσα στο σπίτι τους, την επιχείρηση και το γραφείο.

Αφού τηρηθεί το πρώτο στάδιο που είναι η προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης στην πηγή, έρχεται πλέον η ευθύνη του πολίτη - δημότη.

Η ευθύνη της κοινωνίας είναι μεγάλη, μεγαλύτερη και από την ευθύνη όσων εκλέγει για να την εκπροσωπούν και κυρίως των εκάστοτε διαχρονικά δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, διότι αυτοί είναι που μετά την ύπαρξη των υποδομών θα κληθούν να διαχειριστούν ορθά τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή. Η ευθύνη των πολιτών - δημοτών προκύπτει ακόμη και σήμερα με το υπάρχον σύστημα των δύο κάδων. Του γκρι και του μπλε.

Τα «σκουπίδια» -εμείς τα λέμε απορρίμματα- δεν πέφτουν από τον ουρανό στους δρόμους και μέσα στους υπάρχοντες κάδους. Πέφτουν από όλους μας και από τα χέρια όλων μας, μικρών και μεγάλων. Παρόλο πως οι δύο αυτοί κάδοι -μπλε και γκρι- έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης, εν τούτοις δεν επιτελούν το σκοπό της ύπαρξής τους.

Ερωτούμε, λοιπόν, τόσο τους πολίτες αυτής της πόλης και του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου και τον κ. δήμαρχο: Ποιος ή ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση; Πώς μπορεί να διορθωθεί; Και ποιος θα το διορθώσει; Πώς θα σωθεί η κατάσταση;

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Εμείς προτείνουμε, για να γλιτώσουμε πλέον μια για πάντα από αυτόν τον βραχνά των σύμμικτων απορριμμάτων μας, να γίνουν άμεσα οι πιο κάτω απλές κινήσεις:

1ον. Ο Δήμος Καλαμάτας να τοποθετήσει τον τρίτο κάδο πέρα από τους δύο υπάρχοντες. Να συμπληρώσει τον κανονισμό καθαριότητας με διάταξη της μεθόδου «διαλογή στην πηγή», δηλαδή εκεί που παράγονται τα απορρίμματα. Ο τρίτος θα αφορά στα οργανικά ή ζυμώσιμα για την παραγωγή κομπόστ για χρήση και όχι για πέταγμα.

2ον. Ο δήμος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΥΑΚ να κοινοποιήσει εν περιλήψει τον κανονισμό καθαριότητας και ειδικότερα τις διατάξεις του τρόπου διαλογής για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η κοινοποίηση του λογαριασμού να επέχει γνωστοποίηση για όλα τα μέλη της κοινωνίας των υποχρεώσεών τους αλλά και των επισκεπτών τους, με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται.

3ον. Ο δήμος να ενεργοποιήσει αμέσως μετά τη γνωστοποίηση το μηχανισμό του δήμου για την τήρηση του κανονισμού. Να δοθεί η αρμοδιότητα στη Δημοτική Αστυνομία να επιβλέπει, να ελέγχει και να παραπέμπει χωρίς επιβολή προστίμου από το όργανο, αλλά μόνο με την έκθεση διαπίστωσης της παράβασης, τον μη τηρούντα τον κανονισμό. Ο δήμος, με το όργανο που θα συστήσει, θα εκδικάζει, αφού καλέσει τον παραβάτη και θα αποφασίζει να επιβάλει τα προβλεπόμενα. Σημαντικό να τηρείται μητρώο παραβάσεων.

4ον. Οι δημότες - πολίτες του δήμου αλλά και οι επισκέπτες μας οφείλουν να τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας όχι διότι «έχουν την ευαισθησία που το πράττουν» αλλά επειδή ο κανονισμός καθαριότητας είναι νομικό κείμενο με δικαιώματα και υποχρεώσεις και νομικές συνέπειες.

Επιτέλους όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πλέον υπεύθυνοι και υπόλογοι για τις πράξεις και παραλείψεις μας για το μέγα πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο το δήμο μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας, την Ελλάδα. 

Εξω τα σύμμικτα απορρίμματα από τη ζωή μας.

 


NEWSLETTER