Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 10:34

Πρόστιμο στο ΓΟΕΒ Παμίσου για προβλήματα στις τάφρους

Γράφτηκε από την
Πρόστιμο στο ΓΟΕΒ Παμίσου για προβλήματα στις τάφρους

 

Πρόστιμο 500 ευρώ στο ΓΟΕΒ Παμίσου επέβαλε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, για περιβαλλοντικά προβλήματα στις αποστραγγιστικές τάφρους Μουτελάκη και Κασκούτη, στην περιοχή Ασπροχώματος - Μπουρνιά.

Στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνεται ότι “σύμφωνα με εισήγηση των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Μεσσηνίας, η διαπιστωθείσα πλημμελής συντήρηση - εποπτεία τμήματος του δικτύου αποστράγγισης (στις κύριες τάφρους Μουτελάκη και Κασκούτη, αλλά και σε δευτερεύουσες, υφίσταται έντονη ανάπτυξη υδροχαρούς βλάστησης συνέπεια της πλημμελούς συντήρησης των αποστραγγιστικών δικτύων), ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών υποβάθμισης των επιφανειακών υδάτων, λόγω ανάπτυξης φαινομένων ευτροφισμού, στασιμότητας των υδάτων, ανάπτυξη ανοξικών συνθηκών (αναερόβιες συνθήκες -  πρόκληση δυσάρεστων οσμών), γεγονός που συντελεί στη δημιουργία συνθηκών υποβάθμισης της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων, και την εν γένει υποβάθμιση του περιβάλλοντος”.

Η αυτοψία των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε γίνει τον Ιούλιο του 2017.

Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται: Στην αρμόδια υπηρεσία Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μεσσηνίας (για ενημέρωση και ενέργειες αρμοδιότητάς της ως εποπτεύουσας υπηρεσίας του ΓΟΕΒ Παμίσου) και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, σύμφωνα με το νόμο.

Ακόμα, αναφέρεται ότι “ο ΓΟΕΒ Παμίσου πρέπει να προβεί σε ενέργειες καθαρισμού και αποκατάστασης της λειτουργικότητας του δικτύου στράγγισης και ανάληψης δράσεων, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική έκθεση αυτοψίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο ευχερέστερος έλεγχος δυνητικών διάχυτων ή σημειακών πηγών ρύπανσης”.


NEWSLETTER