Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 09:16

Κινδυνεύουν σπίτια και δρόμος στη Μικρή Μαντίνεια!

Γράφτηκε από τον
Κινδυνεύουν σπίτια και δρόμος στη Μικρή Μαντίνεια!

 

Σοβαρή κατολίσθηση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην ακτή μετά το ξενοδοχείο "Messinian Bay" προς τη Μικρή Μαντίνεια, κοντά στο δρόμο προς την παραλιακή Αβία και τις Κιτριές. Κατέρρευσε τμήμα της αυλής σπιτιού και κινδυνεύουν σπίτι, αυτοκίνητο που βρίσκεται στην αυλή, αλλά κυρίως ο δρόμος.

Στο δρόμο, στο σημείο της κατολίσθησης έχει γίνει πρόχειρη σήμανση με κώνους και πλαστική ερυθρόλευκη κορδέλα και θα πρέπει να γίνει καλύτερη, εργοταξιακή σήμανση.

Στο τμήμα αυτό, από το "Messinian Bay" προς τη Μικρή Μαντίνεια, το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών είναι πολύ σοβαρό, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία, όπου σπίτια “κρέμονται” στη θάλασσα.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης την είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ μας στις 19 Μαρτίου 2017. Τότε με τίτλο “Από διάβρωση των ακτών στη Μικρή Μαντίνεια: Σπίτια «κρέμονται» στη θάλασσα”, γράφαμε:

“Σοβαρό είναι το πρόβλημα διάβρωσης των ακτών στο τμήμα από το ξενοδοχείο "Messinian Bay" προς τη Μικρή Μαντίνεια. Εκεί δεν υπάρχει οργανωμένη πλαζ (εκτός από ένα σημείο στο ξενοδοχείο "Ακτή Ταΰγετος") και κάνουν κυρίως τα μπάνια τους κάτοικοι της περιοχής. Εχουν κατολισθήσει όμως μεγάλα κομμάτια από τη στεριά, ενώ σπίτια φαίνεται να βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού, όπως και κτήματα με ελιές. Αναφερόμαστε σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται κάτω από το δρόμο προς τη Μικρή Μαντίνεια, προς τη θάλασσα, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε αρκετή απόσταση από εκεί που έσκαγε το κύμα.

Σήμερα τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται και η διάβρωση προχωράει με πιο γρήγορους ρυθμούς μετά τα έργα προστασίας που έγιναν στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας. Υστερα από τη ριζική εκείνη παρέμβαση που άλλαξε το τοπίο, το πρόβλημα της διάβρωσης μεταφέρεται πλέον πιο βόρεια, προς το "Messinian Bay". Και η διάβρωση τρώει την ακτή και κινείται απειλητικά προς το δρόμο που οδηγεί στη Μικρή Μαντίνεια, στην παραλιακή Αβία και τις Κιτριές”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER