Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 08:26

«Ηλιακό φωτοστέφανο» πάνω από την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
«Ηλιακό φωτοστέφανο» πάνω από την Καλαμάτα

 

Ενα περίεργο και ιδιαίτερα σπάνιο ηλιακό φαινόμενο έγινε ορατό χθες Παρασκευή το μεσημέρι στην Καλαμάτα.

Το ξεχωριστό θέαμα στο ουρανό παρατήρησε -και απαθανάτισε φωτογραφικά- αναγνώστρια της “Ε”, η οποία αποστέλλοντας την φωτογραφία της στην εφημερίδα μας πρόσθεσε ότι το εν λόγω φαινόμενο αποκαλείται “ηλιακό φωτοστέφανο”.

Πράγματι ήταν αυτό που περιγράφει η αναγνώστρια, με το “ηλιακό φωτοστέφανο” να αποτελεί μια στρογγυλή -παγωμένη- εκδοχή του ουράνιου τόξου, καθώς το φως του ήλιου διαχέεται σε κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα - και όχι σε σταγονίδια νερού.

«Οι μετεωρολόγοι το ονομάζουν “φωτοστέφανο 22 μοιρών”, επειδή εμφανίζεται περιμετρικά του ήλιου. Το σπάνιο φαινόμενο σχηματίζεται από κρυστάλλους πάγου στην ατμόσφαιρα, που διαθλούν τις ακτίνες του ήλιου, και αν αυτός βρεθεί στην κατάλληλη θέση, δηλαδή 58 μοίρες ή περισσότερο πάνω από τον ορίζοντα, οι ακτίνες του περνούν μέσα από τους κρυσταλλικούς σχηματισμούς. Τότε, το φαινόμενο γίνεται ορατό από έναν παρατηρητή στο έδαφος, κάτι που συμβαίνει σπάνια» όπως αναφέρει η AstroVox, η ιστοσελίδα για την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα.


NEWSLETTER