Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 08:09

Καλαμάτα: Απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες στου Μουτελάκη

Γράφτηκε από τον

 

 

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της “Ε” στις αρχές Μαρτίου ότι τα ζωικά απόβλητα από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής φέρεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τη ρύπανση στην αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη, από τις 15 έως τις 17 Ιανουαρίου.

Σε χθεσινή ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται ότι “σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ρύπανση που εντοπίστηκε σε κανάλια και τάφρους του ΓΟΕΒ οφείλεται κυρίως στις κτηνοτροφικές μονάδες”. Ακόμα, στην ανάρτηση αναφέρεται: “Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Παμίσου πληροφορεί ότι οι καλλιεργητές έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να αρδεύουν από τις αποστραγγιστικές τάφρους Κασκούτη και Μουτελάκη και πως η ρύπανση δημιουργεί εκτός από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα στην αρδευτική λειτουργία του ΓΟΕΒ. Το θέμα είναι ποιος θα ελέγξει, θα εξειδικεύσει, θα εντοπίσει και θα επιβάλλει όσα προβλέπει ο νόμος. Δεν πρέπει να μείνουμε στις διαπιστώσεις”.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα αρμόδια εργαστήρια που δείχνουν ευθύνη των κτηνοτροφικών μονάδων, οδήγησαν σε ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, ώστε να εξεταστεί πιο υπεύθυνα και σοβαρά η τήρηση του πλαισίου που διέπει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των μονάδων αυτών και τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Ακόμα, στην Π.Ε. σε σύσκεψη υπό την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη μετά τη ρύπανση που είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από παραγωγούς και επαγγελματίες της περιοχής, είχαν αποφασιστεί: Η καταγραφή στάβλων και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, βιοτεχνικών - βιομηχανικών μονάδων, χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών και λυματολάσπης (βιολογικός καθαρισμός), καθώς και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που διαρρέουν από τα κτήματα που καλλιεργούνται. Η υλοποίηση καθαρισμών από το ΓΟΕΒ Παμίσου ή την Περιφερειακή Ενότητα (καθώς ο ΓΟΕΒ δεν έχει χρήματα) σε κανάλια και κυρίως στις αποστραγγιστικές γράνες, για να γίνουν προσβάσιμοι οι χώροι αυτοί και να μπορούν να ελεγχθούν χωρίς πρόβλημα. Η διενέργεια ελέγχων από την Επιτροπή Σταβλισμού, για το αν οι κτηνοτροφικές μονάδες διαθέτουν σωστά τα απόβλητά τους.

Γ.Σ.