Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 09:42

Μεσσηνία: Νέα ενιαία οριοθέτηση ολόκληρου του “Καραμπογιά”

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Νέα ενιαία οριοθέτηση ολόκληρου του “Καραμπογιά”

 

Νέα ενιαία οριοθέτηση ολόκληρου του ρέματος “Καραμπογιάς” προτείνει ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας, καθώς η μελέτη του 2007 ανέφερε ότι ξεκινά από τη Μονή Βελανιδιάς και καταλήγει στην... Καρδαμύλη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει αποφασίσει να αναθέσει συμπληρωματική μελέτη στη βόρεια περιοχή και όχι νέα μελέτη όπως προτείνει ο κ. Γιαννακέας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή που έστειλε ο κ. Γιαννακέας στο Δήμο Καλαμάτας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με την υπ. αριθμ. 119/15 - 01 2008 (ΦΕΚ 62/Δ 19-2-2008) του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου οριοθετήθηκε τμήμα του ρέματος “Καραμπογιάς” που διέρχεται εντός του σχεδίου πόλης της Καλαμάτας μεταξύ των Ο.Τ. 1080, 1081, 1082 και 1083 από την οδό Mπουλούκου έως και το χείμαρρο Nέδοντα, πλην όμως μετά τη β. σχετική αναφορά (σ.σ. του δημότη Γιώργου Μπένου) διαπιστώνουμε ότι η ανωτέρω απόφαση βασίστηκε στα ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία της τότε υποβληθείσας (Σεπτέμβριος του 2007) μελέτης οριοθέτησης. Με τη σχετική αναφορά (σ.σ. του δημότη Γιώργου Μπένου) πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας με την 10.809 /9 -3 -2018 απόφασή του ενέκρινε τη διαδικασία της ανάθεσης μελέτης με τίτλο "Μελέτη επικαιροποίησης" και συμπλήρωσε την οριοθέτηση του ρέματος “Καραμπογιάς” στη βόρεια περιοχή Καλαμάτας. Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας υπόψη τον νόμο 4258/2014 και δη το άρθρο 5&1 (ειδικές διατάξεις) προτείνουμε την επανεξέταση του καθορισμού των οριογραμμών και τις δυνατότητες των έργων διευθέτησης ολόκληρου του ρέματος “Καραμπογιάς” ως ενιαία μελέτη από την αρχή αυτού (ανώτατο σημείο) έως και την εκβολή του (κατώτατο σημείο) λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αρχική παλιά φυσική κοίτη του, όσο και την υπάρχουσα διαμορφωμένη σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπένο: “Στη φωτογραφία* της οριοθετημένης από το έτος 2008 παράνομης τεχνητής κοίτης του ρέματος “Καραμπογιάς” εικονίζονται οι κατεστραμμένοι μαντρότοιχοι του έτους 1900 από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Η παράνομη αυτή τεχνητή κοίτη με τους αυθαίρετους δίδυμους μαντρότοιχους του έτους 1900 αποτυπώθηκε, το έτος 2008, ως ρέμα με την παραδοχή ότι: "Η κύρια μισγάγκεια της εξεταζόμενης λεκάνης απορροής ξεκινά από την Ι. Μονή Βελενιδιάς δυόμισι περίπου χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Καλαμάτας, παρυφή (θέση πόρτες) της ψηλότερης κορυφής του Ταϋγέτου (προφήτης Ηλίας + 2404) και καταλήγει στη θάλασσα διασχίζοντας τον προ 23 οικισμό Καρδαμύλης στο βόρειο τμήμα του"”.

Ο κ. Μπένος υποστηρίζει σταθερά ότι είναι επιβεβλημένη πρώτα η άμεση οριοθέτηση ολόκληρου του ρέματος “Καραμπογιάς”, σύμφωνα με την από 13.01.2017 ΚΥΑ οικ. 140055 (Β’ 428) και στη συνέχεια τη σύνταξη νέας πράξης εφαρμογής των πυκνοδομημένων της πολεοδομικής μελέτης του 1986, η οποία εκκρεμεί από το έτος 2013! Βεβαίως, αφού προηγηθεί τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Επομένως, χωρίς την οριοθέτηση της φυσικής κοίτης ολόκληρου του ρέματος “Καραμπογιάς” όχι μόνον οι κατοικίες, οι παιδικές χαρές, ο βρεφονηπιακός σταθμός, οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι που προβλέπουν τα ρυμοτομικά σχέδια της πολεοδομικής μελέτης του 1986 στην πεδινή φυσική και τεχνητή κοίτη του ρέματος στην Αγία Αννα, αλλά επίσης και η ευρύτερη περιοχή ένθεν κακείθεν της οδού Μπουλούκου, θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο και στο έλεος της πλημμύρας».


NEWSLETTER