Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 08:28

Αναμένονται αποτελέσματα ελέγχων σε πυρηνελαιουργεία: Προβληματίζουν οι γεμάτες δεξαμενές με λιόζουμο

Γράφτηκε από τον

 

Τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων στα πυρηνελαιουργεία περιμένουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να έχουν την πραγματική εικόνα σχετικά με τις εκπομπές των αέριων ρύπων στις καμινάδες των μονάδων, τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Ωστόσο, φέτος υπάρχει μια καινούργια πραγματικότητα που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα δυσοσμιών από πυρηνελαιουργεία μέσα στο καλοκαίρι.

Πρόκειται για το τριφασικό ρεπάσο και τις δεξαμενές εξάτμισης με λιόζουμο, που δημιούργησαν δύο πυρηνελαιουργεία (ένα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και ένα στον κάμπο Καλαμάτας - Μεσσήνης), με άδειες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στις δεξαμενές αυτές παραμένει και θα μείνει όλο το καλοκαίρι το λιόζουμο μέχρι να εξατμιστεί. Η διαδικασία αυτή επελέγη για να μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας και λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Ομως, η απειλή των δυσοσμιών μέσα στο καλοκαίρι είναι πραγματική.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα που αναμένονται από μέρα σε μέρα, αφορούν τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) του νομού, με τη συνδρομή του πιστοποιημένου εργαστηρίου, με το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι έλεγχοι αφορούσαν τη διενέργεια μετρήσεων εκπομπών αέριων ρύπων στις καμινάδες 4 πυρηνελαιουργείων, 2 στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και 2 στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας – Μεσσήνης. Συνολικά είχαν προγραμματιστεί 8 δειγματοληψίες, σε δύο καμινάδες από διαφορετικά ξηραντήρια σε κάθε πυρηνελαιουργείο. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας όμως, σε ένα πυρηνελαιουργείο δεν έγιναν μετρήσεις, καθώς η διεύθυνσή του υποστήριξε ότι είχε τελειώσει η λειτουργία του και τη μέρα της επίσκεψης του κλιμακίου δεν λειτουργούσε.

Με βάση τη σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του διαπιστευμένου εργαστηρίου (εταιρεία “Envirometrics ΕΠΕ”), το ποσό για τις υπηρεσίες που προσέφερε, είναι 23.560 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι μελέτη - έρευνα του "Δημόκριτου" το 2016 για τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά κατέγραψε ιδιαίτερα μεγάλες υπερβάσεις στις μετρήσεις εκπομπών στις καμινάδες (καμιναέρια) των δύο μονάδων, 9 φορές στο ένα και 5 φορές στο άλλο πάνω από τα όρια.

Γ.Σ.