Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 17:44

Ζητούν περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο για τον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από την
Ζητούν περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο για τον Κυπαρισσιακό

“Την ανάγκη να αποκτήσει ο Κυπαρισσιακός Κόλπος θεσμικό πλαίσιο προστασίας, σε συνέχεια των πρόσφατων παραβάσεων στην περιοχή”, όπως επίσης ότι θα πρέπει και “η πολιτεία και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς διαχείρισης, με αφορμή την διεξαγωγή αγώνα από 280 μοτοσυκλέτες στις αμμοθίνες του Κυπαρισσιακού.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο “Αρχέλων”, το MEDASSET και το WWF Ελλάς, υπενθυμίζεται παράλληλα ότι “λόγω της υποβάθμισης της περιοχής η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Σύμβαση της Βέρνης έχει εκδώσει συστάσεις κατά της χώρας μας”.

Οι συγκεκριμένοι φορείς, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνουν ειδικότερα: “Την ίδια μέρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανανέωνε τους προσωρινούς όρους προστασίας του Κυπαρισσιακού, τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της χελώνας caretta caretta, κι ενώ η ωοτοκία έχει ήδη ξεκινήσει, κάποιοι επέλεξαν, συνειδητά και επιδεικτικά, να περιφρονήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της και να ισοπεδώσουν κυριολεκτικά τους αμμόλοφους του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Παραβιάζοντας κατάφωρα την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, στις 23 Μαΐου, με την ανοχή τοπικών αρχών, διεξήχθη παράνομος αγώνας ταχύτητας 280 μοτοσυκλετών πάνω στις προστατευόμενες ζώνες των αμμόλοφων και της παραλίας ωοτοκίας της caretta caretta, με αποτέλεσμα να επέλθει σοβαρή υποβάθμιση των θινών και κίνδυνος καταστροφής των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο των εθελοντών του “Αρχέλων” όσο και της τοπικής κοινωνίας, οι αρχές αστυνόμευσης δεν σταμάτησαν τον αγώνα. Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να αποκτήσει η περιοχή οριστικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας (προεδρικό διάταγμα), το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από όλες τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Σύμβαση της Βέρνης έχει εκδώσει συστάσεις κατά της χώρας μας. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις “Αρχέλων”, MEDASSET και WWF Ελλάς, οι οποίοι είχαν απευθύνει σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την παράταση της προσωρινής προστασίας της σημαντικότατης αυτής περιοχής. Η νέα απόφαση φανερώνει την πρόθεση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες έκδοσης του προεδρικού διατάγματος της περιοχής που βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, είναι στενά μιας και αυτή η ανανέωση της προστασίας ενός έτους είναι η τελευταία δυνατή από τη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής πρέπει η πολιτεία και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”.


NEWSLETTER