Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 18:03

Ενστάσεις για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων κοντά στο Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Ενστάσεις για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων κοντά στο Νέδοντα

Ο προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Καλαμάτας στο πεδίο βολής, κοντά στο Νέδοντα, δεν είναι σύμφωνος με τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων), ενώ για τη λειτουργία του απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αυτά σημειώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην έκθεση αυτοψίας του για τον ΣΜΑ, ενώ επισημαίνει πως στην ευρύτερη περιοχή έχουν καθοριστεί χρήσεις γης από το ΓΠΣ Καλαμάτας ως Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα. Παρατηρεί, ωστόσο, ότι κατέγραψε υποδομές διαχείρισης και πως περιμετρικά δεν διαπιστώθηκαν απορρίψεις απορριμμάτων.

Ειδικότερα, το Τμήμα Περιβάλλοντος στην έκθεση αυτοψίας του αναφέρει χαρακτηριστικά για τον ΣΜΑ: “Σε υπαίθριο χώρο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση υποδομών σταθμού μεταφόρτωσης σύμμικτων απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας. Οι υποδομές συνίστανται σε: 1) Διαμόρφωση εσωτερικής οδοποιίας. 2) Διαμόρφωση δύο επιπέδων με τσιμεντόστρωση του κάτω επιπέδου και τσιμεντένιο τοιχίο έως το άνω επίπεδο με σκοπό τη στάθμευση και την πλήρωση των κοντέινερ μεταφοράς ΑΣΑ. 3) Στο ανώτερο επίπεδο υπάρχει μεταλλική χοάνη, προκειμένου για την εκφόρτωση των απορριμμάτων από τα οχήματα συλλογής στα κοντέινερ. 4) Σύστημα διαβροχής με δεξαμενή και λάστιχα για περιορισμό εκπομπών σκόνης. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκαν δύο κοντέινερ μεταφοράς ΑΣΑ που έφεραν την ένδειξη Δήμος Καλαμάτας. Περιμετρικά του χώρου δεν διαπιστώθηκαν απορρίψεις απορριμμάτων. Ο χώρος ήταν καθαρός. Επισημαίνεται ότι η θέση εγκατάστασης του σταθμού μεταφόρτωσης γειτνιάζει προς τη βόρεια πλευρά του με πιθανό τμήμα του υδρογραφικού δικτύου (μικρό ρέμα). Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή έχουν καθοριστεί χρήσεις γης από το ΓΠΣ Καλαμάτας ως Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα. Οι διαπιστωθείσες υποδομές δεν φέρουν τις τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές προβλέπονται στην ΚΥΑ, άρθρο 2 και ο φορέας λειτουργίας δεν έχει εγκαταστήσει τα μέτρα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως αυτά προβλέπονται στο ανωτέρω άρθρο.

Επιπροσθέτως η συγκεκριμένη υποδομή διαχείρισης ΑΣΑ δεν είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της απόφασης για την κύρωση του ΠΕΣΔΑ, τον Ιούνιο του 2017. Επισημαίνεται ότι για τη λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με το Ν. 4014/2011 σε συνδυασμό με υπουργική απόφαση του 2012”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER