Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 08:49

Δράσεις για το περιβάλλον από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Δράσεις για το περιβάλλον από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας

 

 

Κάθε χρόνο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας οργανώνει εθελοντικές δράσεις για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Κυρίως, όμως, οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης ακτών και θαλασσών με σκουπίδια και πλαστικά.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνης Δουμάνης, μιλώντας στην “Ε” λέει ότι οι δράσεις αυτές βασίζονται στις κατευθύνσεις και οδηγίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και μέσα από δραστηριότητες, όπως η ενημέρωση σχολείων και η διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού -και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και μαθητών- σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Η άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης που διεξήγαγε πρόσφατα το Λιμεναρχείο στο λιμάνι της Καλαμάτας ήταν μια τέτοια δράση και στο πλαίσιο αυτό θετική εντύπωση δημιούργησε η παρακολούθησή της από μεγάλο αριθμό μαθητών.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Για να επιτύχεις όμως κάτι τέτοιο, δηλαδή την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση, δεν περιορίζεσαι μόνο στην Ημέρα Περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας διοργάνωσε τη χρονιά που πέρασε συγκεκριμένες δράσεις όπως καθαρισμούς ακτών με τη συμμετοχή της HELMEPΑ πέρυσι τον Ιούλιο, τον καθαρισμό του βυθού του λιμανιού της Καλαμάτας τον Δεκέμβριο -μια δράση που οργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό προστασίας του περιβάλλοντος Aegean Rebreath- καθώς και τον καθαρισμό της παραλίας φέτος τον Ιανουάριο από τον Σύλλογο Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής». Επίσης, φέτος το Μάιο πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του λιμανιού της Κορώνης από εθελοντές δύτες, με το συντονισμό του Α' Λιμενικού Τμήματος. Παράλληλα γίνεται τακτική ενημέρωση των πληρωμάτων των πλοίων που προσεγγίζουν τα λιμάνια και τα αγκυροβόλια αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η πρόληψη και αντιμετώπιση ρύπανσης από πλοία, καθώς και ο έλεγχός τους για την εφαρμογή της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας αποτελεί -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- αποκλειστική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη, τον εντοπισμό των υπαιτίων  ρυπάνσεων της θάλασσας από χερσαίες πηγές (π.χ. βιομηχανίες, ελαιοτριβεία, αστικά λύματα) και την επακόλουθη επιβολή κυρώσεων, απαιτείται η συνέργεια και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, εξηγεί ο λιμενάρχης. Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση μικτών Κλιμακίων Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία συγκροτούνται με απόφαση περιφερειάρχη, ο οποίος, στις περισσότερες των περιπτώσεων, επιβάλλει και το αντίστοιχο πρόστιμο.  

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ;

Ο λιμενάρχης απαντά σε αυτό ότι μπορεί το πετρέλαιο να είναι η πρώτη ουσία ρύπανσης της θάλασσας που μας έρχεται στο μυαλό, όμως τα πετρελαιοειδή δεν είναι οι μοναδικές επιβλαβείς ουσίες για το θαλάσσιο περιβάλλον. Και εξηγεί ότι η διεθνής σύμβαση MARPOL, η οποία “είναι η ναυαρχίδα του διεθνούς νομικού πλαισίου πρόληψης της ρύπανσης από πλοία και έχει κυρωθεί από τη χώρα μας, αποτελείται από έξι παραρτήματα: το πρώτο αφορά τη ρύπανση από πετρέλαιο, το δεύτερο και το τρίτο από άλλες επιβλαβείς ουσίες που μεταφέρονται χύδην και συσκευασμένες, το τέταρτο τη ρύπανση από τα λύματα των πλοίων, το πέμπτο τη διαχείριση των απορριμμάτων των πλοίων και τέλος το νεότερο έκτο παράρτημα αφορά τον έλεγχο των αερίων εκπομπών που παράγουν τα πλοία και σχετίζεται με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής”.

Εκτός της MARPOL, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) “έχει υιοθετήσει μία σειρά διεθνών συμβάσεων με άμεσο στόχο την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας”. Με λίγα λόγια “υφίσταται ένα πλήρως νομικό πλαίσιο που καθιστά το πλοίο περιβαλλοντικά φιλικό καθ' όλο τον κύκλο ζωής του, από την κατασκευή μέχρι και τη διάλυσή του και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η χώρα μας έχει κυρώσει και εφαρμόζει το σύνολο σχεδόν των διεθνών συμβάσεων”, αναφέρει ο λιμενάρχης.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΘΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αέριας ρύπανσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεσμοθετήσει αυστηρότερα των διεθνών συμβάσεων όρια εκπομπών καυσαερίων από τα πλοία και ένα εντατικό πλαίσιο ελέγχων και επιθεωρήσεων.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας είναι μία από τις 13 λιμενικές αρχές της χώρας (μαζί με τον Βόλο, την Ελευσίνα, την Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, το Λαύριο, την Πάτρα, τον Πειραιά, τη Ρόδο, τη Σύρο και τη Χαλκίδα), που υποχρεούνται να διενεργούν επιθεωρήσεις για την εφαρμογή του εν λόγω ευρωπαϊκού κανονισμού. Πέρυσι λοιπόν οι πιστοποιημένοι επιθεωρητές του Λιμεναρχείου διενήργησαν 20 επιθεωρήσεις περιεκτικότητας καυσίμων πλοίων σε θείο (S), ενώ από τις αρχές του τρέχοντος χρόνου έχουν γίνει 10 επιθεωρήσεις και σε δύο περιπτώσεις βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.000 ευρώ.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Συγχρόνως, διενεργούνται έκτακτες επιθεωρήσεις στα πλοία που καταπλέουν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Κατά τη διενέργεια αυτών των επιθεωρήσεων ελέγχονται “οι απομένουσες προς παράδοση σε λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής ποσότητες των δεξαμενών και λοιπών αποθηκευτικών χώρων αποβλήτων ή και καταλοίπων φορτίου, σε συνδυασμό με τα σχετικά πιστοποιητικά των πλοίων με τα οποία είναι εφοδιασμένα, κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες σχετικές διατάξεις”, εξηγεί ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας. Επίσης ελέγχονται και “οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία πετρελαίου, απορριμμάτων, φορτίου και στοιχεία για ποσότητες παραγόμενων αποβλήτων που αναγράφονται στα σχετικά εγχειρίδια”, προσθέτει. Ετσι, πέρυσι διενεργήθηκαν 39 τέτοιες επιθεωρήσεις και βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 5.300 ευρώ, ενώ από 1 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 17 επιθεωρήσεις.


NEWSLETTER