Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 15:03

Έρχεται τριήμερος καύσωνας και σκόνη - Πως θα επηρεαστεί η Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Έρχεται τριήμερος καύσωνας και σκόνη - Πως θα επηρεαστεί η Μεσσηνία

Για την επέλαση τριήμερου κύματος ζέστης στα όρια του καύσωνα, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Ακόμη δεν τελείωσε ο Μάιος και θα έρθουμε "αντιμέτωποι" με μια αξιόλογη θερμή εισβολή που θα αγγίξει τα επίπεδα του καύσωνα, με διάρκεια η οποία θα αγγίξει τις τρεις ημέρες» τονίζει και εξηγεί ότι από αύριο Πέμπτη έως και το Σάββατο, οι θερμές αέριες μάζες από την βόρεια Αφρική θα επισκεφτούν τη χώρα μας με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να "εκτοξευτεί" σε τιμές που είχαμε πολλούς μήνες να βιώσουμε.

«Είμαστε ακόμη «άμαθοι». Πριν λίγες ημέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν ξεπερνούσαν τους 25-26 °C και ξαφνικά θα βρεθούμε αγκαλιά με τους 38-39 °C και τοπικά τους 40°C στη δυτική κυρίως Ελλάδα» λέει ο Γ. Καλλιάνος. 

Στις παρακάτω κάρτες απεικονίζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα αγγίζει σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν οι πιο μεγάλες θερμοκρασίες, που δεν αποκλείεται να προσεγγίζουν ή και ακόμη τοπικά να ξεπεράσουν τους 40°C, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον νομό Μεσσηνίας ο υδράργυρος -σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα "χτυπήσει" ιδίως την Παρασκευή "κόκκινο".

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Πέμπτη έως και Σάββατο, οι περιοχές που κατά διαστήματα θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό το κύμα ζέστης θα είναι οι παρακάτω:

  • Πεδινά Θεσσαλίας
  • Πεδινά Φθιώτιδας και Βοιωτίας
  • Αργολικός κάμπος
  • Πεδινά Λακωνίας
  • Πεδινά Μεσσηνίας
  • Ηλεία - Αχαία - Αιτ/νία - Πρέβεζα - Άρτα (την Παρασκευή)
  • Κρήτη (κυρίως κεντροβόρεια του νησιού)
  • Νησιά ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου (κυρίως το Σάββατο)

Επίσης, αναμένεται μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης δεν θα είναι επικίνδυνες, ωστόσο θα προκαλέσουν μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Από το Σάββατο, πρώτα από τα δυτικά και βόρεια, και εν συνεχεία την Κυριακή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει για όλη την Ελλάδα.

Δείτε λοιπόν αναλυτικά τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν τοπικά στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας στους χάρτες που ακολουθούν:

Φωτογραφία εξωφύλλου - vasilis_pt


NEWSLETTER