Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 20:12

Αδιαφορία για τα αρδευτικά διαπιστώνει η Λυμπεροπούλου

Γράφτηκε από την
Αδιαφορία για τα αρδευτικά διαπιστώνει η Λυμπεροπούλου

Ενα από τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό έργων που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης είναι και η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των αρδευτικών υδάτων. Συμπληρωματικά του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης των Υδάτων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καταρτίσει εδώ και δεκαετίες το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ποιότητας Αρδευτικών Υδάτων.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια (πρώην Δ/νσεις Εγγείων Βελτιώσεων) και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του υπουργείου μας. Το Εργαστήριο Γεωλογικών και Υδατικών Δοκιμών της Διεύθυνσής μας, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, πραγματοποιεί χημικές αναλύσεις σε δείγματα νερού από καθορισμένες θέσεις δειγματοληψίας σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας.

Για την Π.Ε. Μεσσηνίας, λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από 16 θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας επιφανειακών υδάτων: Πόταμος Πάμισος. Στραγγιστικό Δίκτυο Παμίσου.

Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων: Πηγές Κοπρινίτσας  Αρδευτικού Εργου Δωρίου-Ψαρίου. Πηγές Πανιπερίου Αρδευτικού Εργου   Πανιπερίου.

Για την Π.Ε. Λακωνίας, λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από 26 θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012.

Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας επιφανειακών υδάτων: Πόταμος   Ευρώτας. Αρδευτικό Τρινάσου. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων: Γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία της Π.Ε. Λακωνίας.

Για την Π.Ε. Αργολίδας, λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από 19 θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων: Πηγές Αναβάλου. Γεωτρήσεις στο Αργολικό Πεδίο.

Για την Π.Ε. Κορινθίας, λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από 4  θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας επιφανειακών υδάτων: Λίμνη Στυμφαλίας. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων: Γεωτρήσεις σε ΤΟΕΒ Καμαρίου. Γεωτρήσεις σε ΤΟΕΒ Καρυωτίκων. Γεωτρήσεις σε ΤΟΕΒ Βελανιδιάς.

Για την Π.Ε. Αρκαδίας, λαμβάνονταν και αναλύονταν δείγματα από  10  θέσεις δειγματοληψίας, επιφανειακές και υπόγειες θέσεις δειγματοληψίας, μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας επιφανειακών υδάτων: Πόταμος  Αλφειός. Ενδεικτικές θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων: Γεωτρήσεις στην Επαρχία Κυνουρίας.

Μελετώντας τα αποτελέσματα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις μέχρι την χρονική περίοδο 2011-2012, και εύλογα αναρωτηθήκαμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Αποκαλύπτουμε σήμερα - σύμφωνα με αποκλειστικές αλλά και ασφαλείς πληροφορίες μας- ότι  μετά την χρονική περίοδο 2011-2012, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για συνέχιση του προγράμματος, καθόσον δεν αποστέλλει καθόλου δείγματα αρδευτικού νερού για ανάλυση.

Περιμένουμε από την περιφερειακή αρχή ξεκάθαρες απαντήσεις για ένα  τόσο σημαντικό ζήτημα για την Πελοπόννησο  όπως αυτό που αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των αρδευτικών υδάτων.

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής της Παράταξης

«Πελοπόννησος Οικολογική»


NEWSLETTER