Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 16:00

Μίνι καύσωνας μέχρι την Πέμπτη και ισχυρές καταιγίδες από την Παρασκευή - Οι προβλέψεις για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Μίνι καύσωνας μέχρι την Πέμπτη και ισχυρές καταιγίδες από την Παρασκευή - Οι προβλέψεις για την Καλαμάτα

Ο Ιούνιος ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα πρέπει να είναι ζεστός ή αν θα μας προσφέρει ανάσες δροσιάς.

Αυτή την εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, φαίνεται ότι θα βιώσουμε όλες αυτές τις καιρικές μεταβολές που θα χαρακτήριζαν έναν «κυκλοθυμικό» μήνα όπως ο Ιούνιος.

Ήπια θερμή εισβολή έως και την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, θα επικρατήσουν συνθήκες ήπιας θερμής εισβολής, της 2ης για το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα, δεν προβλέπονται ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε τοπικό επίπεδο αλλά όπως όλα δείχνουν ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 37-38°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Κορύφωση της ζέστης την Τετάρτη

Η Τετάρτη φαίνεται ότι θα είναι η ημέρα που θα επικρατήσει η περισσότερη ζέστη, τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης (κάμπος Θεσσαλίας, Κωπαϊδα Βοιωτίας, Αργολικός κάμπος, κάμπος Λακωνίας, Μεσσαρά Κρήτης) η θερμοκρασία θα προσεγγίσει ή και πολύ τοπικά ίσως για λίγο ξεπεράσει τους 37-38°C.

Την Πέμπτη η ζέστη θα περιοριστεί στα ανατολικά και νότια τμήματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, και σταδιακά θα υποχωρήσει.

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του θερμού τριημέρου, δεν θα λείψουν οι μπόρες και οι τοπικές καταιγίδες κυρίως από τις ορεινές (αλλά και ορισμένες ημιορεινές) περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Από την Παρασκευή ξεκινά η κακοκαιρία

Την Παρασκευή θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές και προς το απόγευμα θα επεκταθούν και στα κεντρικά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτή η αλλαγή του καιρού θα είναι η έναρξη μιας κακοκαιρίας που ενδεχομένως να «κρύβει» ακόμη και έντονα φαινόμενα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Έντονες βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακου

Σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο καιρός θα είναι άστατος με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές, τις καταιγίδες αλλά και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τα ηπειρωτικά τμήματα (από την Πελοπόννησο έως και τη Θράκη) συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των περιοχών του νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ασφαλώς θα εκδηλωθούν και στο Ιόνιο μπόρες και τοπικές καταιγίδες, όπως και σε περιοχές των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα, στο Αιγαίο, διαφαίνεται ότι περισσότερο θα επηρεαστεί η Κρήτη διότι στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι πολύ τοπικά.

Ο καιρός στην Καλαμάτα μέσα από τον πίνακα του freemeteo:

 

Φωτογραφία εξωφύλλου - kumita_elizabeth


NEWSLETTER