Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 15:04

Κατασκεύασαν ιστιοπλοϊκό σκάφος από ανακυκλώσιμα μπουκάλια

Γράφτηκε από την

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και επισήμως στην Καλαμάτα το καινοτόμο πρόγραμμα D.R.E.A.M. για την κατασκευή ιστιοπλοϊκών σκαφών από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια.

Από 6 Ιουνίου έως και χθες 4 Ιουλίου, μέσω του προγράμματος Erasmus+ βρέθηκαν στην Καλαμάτα 15 εθελοντές νέοι από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία), με σκοπό να χτίσουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος τύπου optimist. Υλικά κατασκευής ήταν τα πλαστικά μπουκάλια - και στόχος του προγράμματος ήταν φυσικά η αφύπνιση των παιδιών σε θέματα όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών και η δραστηριοποίηση των νέων σε έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, μέσα από τέτοιες δράσεις.

Χρειάστηκαν 3.100 πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml, 10 ημέρες εργασίας, συνολικά 50 ώρες (περίπου 5 ώρες καθημερινής δουλειάς) και 15 πρόθυμα νεανικά ζευγάρια χέρια, για να κατασκευαστεί τελικά ένα πρωτότυπο σκάφος τύπου optimist, βάρους 35 κιλών.

Το σκάφος αποδείχτηκε αξιόπλοο, έπειτα από την επίσημη παρουσίαση και δοκιμή του στη θάλασσα το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας. Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ.), σε συνεργασία με την ομάδα R.A.D.I.Kal.A., με τη στήριξη φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής.