Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 07:53

Βγήκαν τα πρώτα χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
Βγήκαν τα πρώτα χελωνάκια στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

 

Βγήκαν τα πρώτα χελωνάκια καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για τη φετινή περίοδο ωοτοκίας, χωρίς όμως να καταφέρουν να πάνε στη θάλασσα αφού παρασύρθηκαν από τα φώτα της περιοχής.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου “Αρχέλων” που αναφέρει: «Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέτα που εκκολάφθηκε φέτος στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο βρίσκεται στη θέση Αγιαννάκη. Τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που βγήκαν από τη φωλιά τους εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου από τους εθελοντές του “Αρχέλων”. Τον ενθουσιασμό τους όμως διαδέχτηκε έκπληξη και μετά απογοήτευση, καθώς τα ίχνη δεν οδηγούσαν στη θάλασσα, αλλά κατευθύνονταν προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω των τεχνητών φώτων στην περιοχή. Η στιγμή που τα πρώτα μικρά ξεκινούν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση αποτελεί ορόσημο στην πορεία των προγραμμάτων κάθε χρόνο. Είναι το σημείο καμπής, που αρχίζει η δεύτερη φάση της προσπάθειας του “Αρχέλων” αλλά και όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Οι νεοσσοί ακολουθούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Τα τεχνητά φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών, πράγμα που τους οδηγεί τις περισσότερες φορές να πεθάνουν από εξάντληση. Στόχος μας είναι να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας το βράδυ. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών και του Συλλόγου “Αρχέλων” με σκοπό τη μείωση του τεχνητού φωτισμού στις παραλίες ωοτοκίας.

Ο “Αρχέλων” και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ενημερώνουν τους επισκέπτες της παραλίας ότι σε περίπτωση που θα βρουν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει να τα  βρέξουν ούτε να τα μεταφέρουν στο νερό. Είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν μόνα τους σ’ αυτή την πρώτη τους διαδρομή από τη φωλιά έως τη θάλασσα. Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να τα προστατέψουμε από τον ήλιο σκιάζοντάς τα και να ισιώσουμε την άμμο μπροστά τους μέχρι να βρουν το δρόμο τους στο νερό».


NEWSLETTER