Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 09:19

Και οι φετινοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν τις υπερβάσεις: Ουδεμία βελτίωση στα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από τον
Και οι φετινοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν τις υπερβάσεις: Ουδεμία βελτίωση στα πυρηνελαιουργεία

 

Οι φετινοί έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και το πιστοποιημένο εργαστήριο επιβεβαίωσαν ότι οι υπερβάσεις στα καμιναέρια των μονάδων συνεχίζονται.

Αποδεικνύεται ότι παρά την έρευνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία του “Δημοκρίτου” το 2016 και τις υποσχέσεις της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων στα τρία πυρηνελαιουργεία (2 στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και ένα στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης, το τέταρτο δήλωσε στο κλιμάκιο ελέγχου πως είχε ολοκληρώσει τη λειτουργία του), όσον αφορά τη συγκέντρωση ολικών σωματιδίων μετρήθηκαν 884 mg/Nm3, 650 και 737 αντίστοιχα, με όριο το 100. Διευκρινίζεται πως σε σχέση με το όριο, οι μετρήσεις σε πραγματικά νούμερα είναι 100 βαθμούς λιγότερο. Δηλαδή, οι υπερβάσεις είναι από 5,5 μέχρι και 7,5 φορές πάνω από το όριο.

Για τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, για τους οποίους υπήρξε ο ισχυρισμός πως είναι χαμηλά οι μετρήσεις, επισημαίνεται πως δεν έχει θεσπιστεί όριο.

Οσον αφορά την περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας εγκατάστασης στους ελέγχους αναφέρεται: “Για την παραγωγή του πυρηνελαίου ακολουθούνται οι διαδικασίες ξήρανσης και εκχύλισης. Κατά τη διαδικασία ξήρανσης, ο ελαιοπυρήνας προωθείται σε κυλινδρικά ξηραντήρια που θερμαίνονται και περιστρέφονται. Με τον τρόπο αυτόν εξατμίζεται η μεγάλη ποσότητα υγρασίας που περιέχει. Για την εκχύλιση του πυρηνελαίου χρησιμοποιείται το καθαρό εξάνιο (C6H14). Το μείγμα λαδιού – εξανίου προωθείται έπειτα σε ειδικές δεξαμενές εκχύλισης, όπου τα δύο συστατικά διαχωρίζονται τελείως. Ακολούθως το πυρηνέλαιο είναι έτοιμο προς αποθήκευση”.

Τέλος, σε απαντήσεις παρατηρήσεων σχετικά με τις μετρήσεις, το πιστοποιημένο εργαστήριο σημειώνει: “Η υγρασία που μετρήθηκε (7,6% στο ένα, 7,1-7,2% στο άλλο, 9,8% στο τρίτο) είναι κοντά ή μέσα στο εύρος 8-10%, το οποίο είναι το αναμενόμενο ποσοστό υγρασίας εξόδου καυσαερίων από ξηραντήρια πυρηνελαιουργείων, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Η αυξημένη ταχύτητα πιθανόν να οφείλεται στην αυξημένη θερμοκρασία σε σχέση με πέρυσι. Η αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, θερμοκρασία πιθανόν να μετρήθηκε, λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας λειτουργίας του ξηραντηρίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους (π.χ. μεγαλύτερη υγρασία πρώτης ύλης σε σχέση με πέρυσι)”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER