Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 09:09

Συνεργεία για... δίωξη αγριογούρουνων με απόφαση Φάμελλου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνεργεία για... δίωξη αγριογούρουνων με απόφαση Φάμελλου

 

Στη σύσταση συνεργείων... δίωξης αγριογούρουνων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον μεγάλο αριθμό τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Την Τρίτη υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο απόφαση, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες σε ΦΕΚ και θα έχει ισχύ έως και την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου. Στην απόφαση του κ. Φάμελλου προβλέπεται να οργανωθούν συνεργεία αποτελούμενα από τουλάχιστον δύο έμπειρους κυνηγούς, μέλη των συλλόγων που συνεργάζονται με το υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση καθορίζει:

- Την άμεση έκδοση αποφάσεων σύστασης συνεργείων από τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.

- Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, που δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, οι οποίοι και θα επιτηρούν τη δράση.

- Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί, μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

- Οι οικείες δασικές αρχές θα καθορίζουν με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.

- Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας δασικής αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων-παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα.

- Η ενεργοποίηση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να είναι κατά το δυνατό αποκλεισμένη η περιοχή. Στον αποκλεισμό αυτό, καθώς και στην υποβοήθηση της δράσης, είναι δυνατό να συμμετέχουν η Αστυνομία, οι δήμοι, οι ενώσεις αγροτών, οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Επίσης γίνεται γνωστό πως η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με:

- Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας»: Στη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται «παγάνα» με κυνηγετικούς σκύλους για την εκδίωξή τους.

- Ελεγχόμενη κάρπωση: Εφόσον η προηγούμενη μέθοδος δεν αποδώσει ή κρίνεται ακατάλληλη για την περιοχή ρύθμισης, γίνεται, μόνο σε αυτή την περίπτωση, ελεγχόμενη κάρπωση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων καθώς και αγριόχοιρων, κατά την οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν κυνηγετικοί σκύλοι.

Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία δασική αρχή.

Σχόλια  

0 # PARIS ELEFTHERIADIS 09-08-2018 15:24
Η απόλυτη προχειρότητα είναι παντού γύρω μας.....
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER