Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 18:41

Εκπαίδευση και αναψυχή στο Αγρόκτημα Φοίφα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εκπαίδευση και αναψυχή στο Αγρόκτημα Φοίφα

Ξεκίνησαν ήδη τα φετινά προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και αναψυχής στο Αγρόκτημα Φοίφα, για σχολεία, φορείς, οικογένειες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης διενεργούνται με επιτυχία εδώ και 4 συνεχόμενα χρόνια στο αγρόκτημα. Εχουν τον γενικό τίτλο "Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας" και, όσον αφορά τους μαθητές, απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας, καθώς είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στο διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο των σχολικών ομάδων (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο).

Η παιδαγωγική προσέγγιση βασίζεται στο παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας, στη βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, στη συνεργασία και στην ισονομία. Βασική επιδίωξη είναι η συμπλήρωση των γνωστικών αναγκών των διαφορετικών γνωστικά σχολικών ομάδων, με ορολογία και μεθοδολογία προσαρμοσμένη στο δικό τους επίπεδο. Το όραμα της ομάδας στο Αγρόκτημα Φοίφα είναι η δημιουργία ενός “Σχολείου στη Φύση”, που να το αγκαλιάσει όλη η σχολική κοινότητα.

Σχολικές ομάδες αλλά και γκρουπ ενδιαφερόμενων μπορούν να κλείνουν ραντεβού τις καθημερινές για την παρακολούθηση, όπως και να αναπτύσσουν ξεχωριστά projects σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικους του αγροκτήματος, που θα εμπλουτίζουν το σχολικό τους έργο.

 

ΤΟΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στο περιβάλλον του αγροκτήματος, που ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Καλαμάτας λειτουργεί ως αύταρκες φυσικό οικοσύστημα και πνεύμονας πρασίνου, μαθητές όλων των ηλικιών αλλά και ομάδες ενηλίκων έρχονται σε επαφή με ποικίλους τομείς της εκπαίδευσης στην αειφόρο ανάπτυξη.

Τα γνωστικά αντικείμενα που ερευνώνται και αναπτὐσσονται στο Αγρόκτημα Φοίφα είναι: Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια. Δημιουργία του δικού μας αειφορικού κήπου. Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων. Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Κομποστοποίηση (οικιακή και συνοικιακή). Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts). Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προϊόντων (π.χ. φυτικά ἐλαια, αφρόλουτρο κ.λπ.). Οικοτεχνία.

Κεντρικός στόχος είναι η εκπαίδευση πάνω στον "Πολιτισμό της καλλιέργειας": ένα ολοκληρωμένο και συνοπτικό βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, επηρεασμένο από τη ζωή στο αγρόκτημα και τα γνωστικά οφέλη που προκύπτουν.

 

"ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ"

Με την εκδήλωση " Φυτεύοντας σποροκαρδιές" το Αγρόκτημα Φοίφα ξεκινά αυτή την εβδομάδα τον νέο κύκλο κυριακάτικων προγραμμάτων αναψυχής για μικρούς και μεγάλους: Από αυτή την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή από τις 11 το πρωί και μετά, το αγρόκτημα θα είναι ανοιχτό για ελεύθερο παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση των παιδιών στη φύση, αλλά και δημιουργική αναψυχή όλης της οικογένειας.

Κάθε Κυριακή οι θεματικές της απασχόλησης θα ποικίλουν, αλλά θα εχουν ως κεντρικά σημεια αναφοράς τη δημιουργική επαφή των παιδιών με το οικοσύστημα ενός φυσικού αγροκτήματος καθώς και με ποικίλες τεχνικές δημιουργικής επανάχρησης αλλά και εικαστικής δημιουργίας.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ

Παράλληλα, από φέτος ξεκινούν και δύο επιμέρους απογευματινές δραστηριότητες στο Αγρόκτημα Φοίφα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Οι δραστηριότητες “Καλλιεργώντας τον κήπο της αειφορίας” και “Re:Think, Re:Do, Re:Make” έχουν ως κύριο αντικείμενο τη δημιουργία αειφορικών κήπων και τη δημιουργική επανάχρηση υλικών, μέσα από βιωματική παιδαγωγική προσέγγιση. 

- Οσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα προγρἀμματα του αγροκτήματος καλούνται να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στα τηλ. 2721022505 η στο mail: farmafifa@gmail.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER