Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 08:28

Μεσσηνία: Ξεκινούν τέλος χρόνου με άγνωστο χρόνο ολοκλήρωσης να εξετάζονται οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Ξεκινούν τέλος χρόνου με άγνωστο χρόνο ολοκλήρωσης να εξετάζονται οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες (βίντεο)

 

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται, επιτέλους, να ξεκινήσει η εκδίκαση των 14.500 ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία. Διαδικασία που ήταν να αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες δεν λείπουν, και εξαιτίας αυτών, αλλά και του πρωτόγνωρου χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των ενστάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει κυρωθεί το 94% των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, το 85% στο σύνολο των εκτάσεων στο νομό.

Οπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Δασών του νομού Γιώργος Σωτηρόπουλος, οι 2 από τις 4 επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων, που είχαν προέδρους και μέλη υπαλλήλους από τη Λακωνία έχουν πλέον προέδρους και μέλη από δασικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Στην τρίτη επιτροπή είχαμε αλλαγή ενός μέλους, και αυτά τα νέα δεδομένα εκκρεμούν στο ΦΕΚ για δημοσίευση.

Για την τέταρτη επιτροπή με έδρα την Κυπαρισσία, ο κ. Σωτηρόπουλος μας ενημέρωσε ότι είναι έτοιμες περίπου 500 εισηγήσεις που θα της δοθούν για να ξεκινήσει.

Για τον αριθμό των υποθέσεων που θα εξετάζει καθημερινά μια επιτροπή, ο διευθυντής εξήγησε πως εξαρτάται αρχικά από τη πληρότητα των εισηγήσεων που κάνει το Τμήμα Χαρτογράφησης, που έχει τις εισηγήσεις και για τις 4 επιτροπές του νομού και έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Ακόμα, ανέφερε ότι πρέπει να κληθεί ο ενδιαφερόμενος να πει τις απόψεις του και εκτίμησε πως δεν μπορείς να ξεπεράσεις τις 30 υποθέσεις σε μια συνεδρίαση.

Διευκρίνισε ότι για κάποιες περιπτώσεις όπου είναι δύσκολο να βγει συμπέρασμα, θα πρέπει να γίνουν και αυτοψίες.

Για το ζήτημα με τις μετακινήσεις, ανέφερε ότι υπάρχει και πάλι πρόβλημα με την προμήθεια καυσίμων και πρόσθεσε πως, πέρα από τα μέλη των επιτροπών που είναι από τη Λακωνία, αυτό αφορά και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας από την Καλαμάτα που πρέπει να μεταβαίνουν στην επιτροπή της Κυπαρισσίας.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης εκδίκασης των ενστάσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί και θα εξαρτηθεί, κατά τον κ. Σωτηρόπουλο, από τη συχνότητα συνεδριάσεων των επιτροπών και τη δυνατότητα του Τμήματος Χαρτογράφησης να παραδίδει έτοιμες εισηγήσεις.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η πρόσληψη από ΕΚΧ δύο δασολόγων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά, καθώς το το μοναδικό επιστημονικό προσωπικό που έχει το Τμήμα Χαρτογράφησης είναι ο... προϊστάμενος.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων είναι 4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο. Η 1η επιτροπή θα εξετάζει ενστάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δασονομείου Μεσσήνης. Η 2η ενστάσεις αρμοδιότητας των Δασονομείων Αλαγονίας, Μελιγαλά και του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η 3η ενστάσεις αρμοδιότητας του Δασονομείου Καλαμάτας και η 4η αρμοδιότητας του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας. Η τελευταία αυτή επιτροπή πρέπει να εκδικάσει συνολικά 7.500 ενστάσεις,  περισσότερες δηλαδή από τις μισές της Μεσσηνίας - γιατί πέρα από αυτές της Τριφυλίας της ανατέθηκαν κι εκείνες της Πυλίας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER